Heemkunde Limburg stopt ermee: “We hebben geen geld meer en we vinden geen nieuwe vrijwilligers”

Heemkunde Limburg stopt ermee. De vereniging overkoepelt 65 erfgoed- en heemkundekringen in de provincie. Maar door een geldgebrek en omdat er geen nieuwe vrijwilligers bijkwamen, was het erg moeilijk om nog door te gaan.

De vereniging had een eigen blad met een oplage van 500 exemplaren. “Dat waren de enige inkomsten die we nog hadden”, zucht Luk Van de Sijpe van Heemkunde Limburg. “Vroeger kregen we nog subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en van de provincie, maar dat is al een tijdje voorbij. Nu zit er zo goed als niets meer in de kas.” Heemkunde Limburg overkoepelt 65 erfgoed- en heemkundige kringen in de provincie. “Die kringen blijven bestaan, maar ze kunnen niet meer op ons rekenen voor de gouwdag die we elk jaar organiseerden”, vertelt Van de Sijpe. "Maar de leden ervan worden steeds ouder en ook zij vinden nog moeilijk nieuwe vrijwilligers.”

Overlijden voorzitter

De directe aanleiding voor de vereffening was het overlijden in juli van de voorzitter Raymond Lambie uit Zutendaal. “Raymond deed alles bij Heemkunde Limburg”, zegt Luk Van de Sijpe. “Hij was zowel voorzitter, als penningmeester als manusje-van-alles. Omdat hij er niet meer is en door de andere problemen, stoppen we er nu helaas noodgedwongen mee.”

Meest gelezen