"Hoe is 't jom?": gevoelsmeter peilt naar mentaal welzijn van leerlingen in Mol

De gemeente Mol deelt aan alle leerlingen van de secundaire scholen een gevoelsmeter uit. Daarmee wil het bestuur peilen naar het mentaal welzijn van de jongeren. Aan de hand van kleurcodes kunnen zij bepalen hoe het met hen gaat. Indien nodig worden ze dan doorverwezen naar de juiste instanties. Een bijhorende vragenlijst moet het gemeentebestuur ook helpen bij concrete, toekomstige acties. "We willen de jongeren aanmoedigen om over hun gevoelens te praten", zegt Dagmar Gooris van Huis van het Kind. 

De gemeente Mol wil weten hoe jongeren zich voelen in de huidige coronatijden. Daarom krijgen alle leerlingen van de secundaire scholen er deze week een gevoelsmeter met de welklinkende naam "Hoe is 't jom?". De meter moet de jongeren een hart onder de riem steken en naar de juiste organisaties leiden indien nodig. 

Kleurcodes

De gevoelsmeter is opgevat als een verkeerslicht. Op een papieren flyer staan drie kleurcodes. Als de jongeren vinden dat het goed met ze gaat, dan zitten ze in de groene zone en wordt hen gevraagd hun positiviteit over te brengen op anderen. Dat kan met bijhorende postkaartjes die ze naar leeftijdsgenootjes kunnen opsturen. Als de jongeren in de oranje zone zitten, dan vinden ze er organisaties waarbij ze hulp kunnen vragen. Als het echt niet goed met hen gaat, dan zitten ze in de rode zone en worden ze doorverwezen naar de huisarts of andere snel bereikbare adressen. 

We willen de jongeren aanmoedigen om over hun gevoelens te praten en ze laten weten dat ze er niet alleen voor staan

Dagmar Gooris, Huis van het Kind

"Spijtig genoeg kan het allemaal weleens tegen zitten en weten de jongeren vaak niet hoe ze dat moeten aanpakken. We willen hen aanmoedigen om erover te praten en laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Met deze barometer willen we vooral de boodschap verspreiden om niet met je gevoelens te blijven zitten", zegt Dagmar Gooris van Huis van het Kind, dat de gevoelsmeter heeft gemaakt. 

Vragenlijst

De leerlingen in Mol kunnen via een QR-code ook een vragenlijst invullen. Met de resultaten daarvan wil het gemeentebestuur rekening houden en concrete acties organiseren. "We verzamelen de antwoorden anoniem en gaan daar met heel wat partners mee aan de slag. We willen van jongeren te weten komen wat voor hen belangrijk is. We vragen bijvoorbeeld wat zij binnen de gemeente zouden aanpakken als ze burgemeester waren", aldus Gooris. 

Meest gelezen