Videospeler inladen...

Prominente Hongkongse activisten krijgen celstraffen voor deelname aan anti-regeringsbetogingen

Drie prominente activisten van de pro-democratische protestbeweging in Hongkong zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun deelname aan grote anti-regeringsbetogingen vorig jaar. De 24-jarige Joshua Wong, een van de bekendste leiders van de protesten, krijgt 13,5 maanden cel. "Dit is niet het einde van de strijd", reageert hij via Twitter. Activisten beschuldigen de regering ervan de vrijheden in Hongkong alsmaar meer aan banden te leggen.

Joshua Wong, Anges Chow en Ivan Lam: alledrie twintigers en vorig jaar actief in de protestbeweging tegen de regering van Hongkong en de groeiende invloed van het communistische China. Ze pleitten ook alledrie schuldig voor de aantijgingen dat ze het politiehoofkwartier aanvielen op het hoogtepunt van de protesten in juni 2019.

Dankzij hun bekentenissen kregen ze mildere straffen, maar toch moeten ze alledrie voor maanden de cel in. Joshua Wong, veruit het bekendste gezicht van de protestbeweging, krijgt 13,5 maanden cel. Zijn kompanen Agnes Chow en Ivan Lam gaan voor respectievelijk 10 en 7 maanden naar de gevangenis.

"Dit is niet het einde van de strijd",  reageert Wong na zijn veroordeling via zijn advocaten op Twitter. "We sluiten ons nu aan bij de strijd in de gevangenis naast vele moedige demonstranten. Die strijd is minder zichtbaar, maar is essentieel voor democratie en vrijheid in Hongkong."

Op 21 juni 2019 hadden duizenden demonstranten het hoofdkwartier van de politie omsingeld. Ze protesteerden tegen het buitensporig gebruik van geweld door de politie tijdens voorgaande betogingen. Het protest was toen al maanden aan de gang en richtte zich tegen de erg omstreden uitleveringswet, waardoor Hongkong onderdanen zou kunnen uitleveren naar China, als Peking daarom vroeg.

Peking verstevigt greep

De laatste maanden heeft Peking zijn greep op het vrijere Hongkong stapsgewijs verstevigd. In juni keurde de communistische partij nog een verregaande nationale veiligheidswet goed, om protesten in Hongkong beter aan te kunnen pakken.

Vorige maand namen alle 15 parlementsleden van de democratische oppositie ontslag, uit protest tegen een beslissing van de regering om vier oppositieleden aan de deur te zetten. Het bestuur van Hongkong deed dat nadat Peking een resolutie had aangenomen die toestaat politici te ontslaan die als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden beschouwd. Nu zetelen er enkel nog Pekinggezinde parlementsleden in het parlement van Hongkong.

Videospeler inladen...

Meest gelezen