Personeelsleden kerncentrale Doel protesteren: "Kerncentrales sluiten brengt 7.000 jobs in gevaar"

Op de site van de kerncentrale van Doel zijn enkele honderden personeelsleden naar buiten gekomen om hun onvrede te uiten. "In het debat over de kernuitstap wordt altijd gepraat over bevoorradingszekerheid of uitstoot van broeikasgassen. Maar dit gaat ook over duizenden jobs en daarover praat niemand", klinkt het.

De federale regering heeft bij haar aantreden bevestigd dat ze de kerncentrales in 2025 wil sluiten, tenzij volgend jaar zou blijken dat er dan onoverkomelijke problemen zijn.  Engie Electrabel, de uitbater van de centrales, reageerde daar twee weken geleden op door alle investeringen voor de langere termijn, na 2025, op te schorten.  

Plan A werd plan B en omgekeerd

Met andere woorden: ook de uitbater van de kerncentrales gaat nu uit van een sluiting in 2025. Dat scenario is nu plan A. Te elfder ure beslissen om toch nog twee reactoren te verlengen, is voortaan plan B. Tot voor kort was het omgekeerd. Concreet voor Doel betekent dat dat er werd van uitgegaan dat reactor 4 ook na 2025 zou blijven werken. Maar nu niet meer dus.

De werknemers vinden dat er in deze hele discussie bijzonder weinig over hun jobs en hun toekomst wordt gepraat. Volgens de vakbonden staan er niet minder dan 7.000 jobs op het spel, in Doel en Tihange samen: 2.500 mensen die rechtstreeks bij Electrabel werken en 2.500 mensen die voor onderaannemers werken. In tijden van revisie, wanneer er dus onderhoud wordt uitgevoerd in de reactoren, komen daar nog eens 2.000 mensen bij. "En de laatste drie jaren waren we gedurende negen op de twaalf maanden in revisie-modus", aldus Etienne Schelstraete van het ACV.

Jobonzekerheid

Het probleem dat de geplande sluiting stelt voor de werknemers in Doel, is dubbel. Enerzijds werken er nogal wat kortgeschoolden, bijvoorbeeld in de catering, de groendienst, de bewaking of de schoonmaakploegen. De vakbonden vrezen dat die mensen niet snel elders een job zullen vinden.

Daarnaast zijn er de meer gespecialiseerde profielen: mechaniciens, techniciens, ingenieurs. Die profielen zijn net zéér gegeerd bij andere bedrijven. En die zitten niet ver: gewoon aan de overkant van de Schelde. De chemiesector bijvoorbeeld in de Antwerpse haven zou maar wat graag technische profielen uit Doel overnemen.

Wij vrezen zelfs dat de uitbating van de centrale in het gedrang kan komen

Etienne Schelstraete, ACV

"Als Doel 4 ook dicht gaat in 2025, dan kunnen we die technische profielen geen perspectief meer geven en dan gaan die elders aan de slag, misschien al heel snel", aldus nog Etienne Schelstraete. "Wij vrezen zelfs voor de continuïteit van het werk de komende jaren. Als wij te veel mensen verliezen met een specifieke licentie om in een kerncentrale te werken, dan kan zelfs de uitbating van de centrale in het gedrang komen."

Anderzijds zal er, ook bij een definitieve sluiting, nog jarenlang bedrijvigheid zijn in de centrales. Tijdens de periodes van afkoeling en ontmanteling is er namelijk ook nog personeel nodig. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel jobs daardoor behouden kunnen worden. 

"Hou Doel 4 langer open"

Het personeel en de bonden pleiten dan ook voor een verlenging van de levensduur van Doel 4. In het scenario van het langer openhouden van de kerncentrales is dat de reactor die zou worden verlengd, samen met Tihange 3. Het zijn de jongste reactoren in ons nucleaire park.

Energie gaan shoppen in het buitenland is een risico

Gunther Van Den Bosch, ABVV

Dat ons land al in 2025 zonder kernenergie kan, geloven de vakbonden van de energiesector niet. "Een verlenging van twee reactoren is nodig om de elektriciteitsprijs onder controle te houden", zegt Gunther Van Den Bosch van de socialistische vakbond Gazelco. "Ook voor de klimaatdoelen is kernenergie beter dan gascentrales. En laten we de bevoorradingszekerheid niet vergeten. Want energie gaan shoppen in het buitenland, dat is een risico: elk land zal eerst voorzien in zijn eigen behoeften."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen