AFP or licensors

Let op met handgel: "Komt het in je oog? Spoelen, spoelen, spoelen"

Spoeddiensten krijgen regelmatig mensen over de vloer die ontsmettingsgel in het oog kregen. Hoewel blijvende letsels zeldzaam zijn, moet je toch opletten. "Wees vooral voorzichtig bij kinderen, want de pompjes met handgel zitten bij hen vaak op ooghoogte", waarschuwt oogarts Ilse Claerhout van AZ Maria Middelares. Gebeurt er toch een ongeluk? Dan is het snel opgelost met stromend water.

Een pompje wanneer je de winkel binnenstapt of snel eens smeren nadat je een knop in de lift hebt aangeraakt: ontsmettingsgel is tegenwoordig dagelijkse kost. En een spat-incident is snel gebeurd. "Wanneer je handgel gebruikt, en zeker met een pompje, kan het wel eens dat de gel de verkeerde kant op spat. Als dat toevallig in je oog terechtkomt, kan dat irritatie veroorzaken", vertelt professor Ilse Claerhout. Ze werkt in het AZ Maria Middelares in Gent. "Vroeger zagen we dergelijke incidenten soms eens bij medisch personeel, maar in deze tijden gebeurt het steeds vaker en bij iedereen. Maar vooral bij kinderen: de handgelpomp staat voor hen op ooghoogte. Wees bij hen dus extra voorzichtig."

Toch handgel in je oog? Water!

Wanneer handgel in je oog terechtkomt, moet je onmiddellijk actie ondernemen. "Je moet het eigenlijk beschouwen als een chemische brandwonde", weet Claerhout. "Dus ook hier geldt de regel: water en de rest komt later. Ga onder de douche staan of steek je hoofd onder de kraan, houd je oog open en laat het water erover stromen. Als het gaat om heel vloeibare handgel, zal het product sneller wegspoelen dan bij een dikkere handgel. Maar: spoelen, spoelen en spoelen. Dat is heel belangrijk."

Geen blijvende schade

Voorzichtig zijn is de boodschap, maar je hoeft je zeker geen zorgen te maken. De kans dat je oog zwaar beschadigd raakt, is namelijk heel klein. Professor Claerhout: "Je merkt het meteen als er gel in je oog zit. Het zal hard prikken, je oog zal tranen en je zal voelen dat je iets moet ondernemen. Na het spoelen, of na een bezoek aan de spoed, zal je er normaal gezien niets aan overhouden."

Het is pas wanneer het product langdurig in je oog blijft, dat het gevaarlijk wordt. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan de volgende situatie: je ondergaat een schedeloperatie en wordt urenlang onder volledige verdoving gebracht. Als er dan per ongeluk een ontsmettingsproduct in je oog loopt, kan dat serieuze schade veroorzaken. Maar in dagdagelijkse situaties zijn blijvende letsels na een spat-incident enorm zeldzaam", besluit Claerhout.

Meest gelezen