LIVEBLOG - Pierre Van Damme: "Klaar voor vaccin vanaf 5 januari", Wouter Beke: "4 miljoen mensen ingeënt tegen de zomer"

Het ziet ernaar uit dat België op 5 januari kan starten met vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) aan VRT NWS. Epidemioloog Pierre Van Damme zegt dat dat mogelijk enkele dagen later kan zijn. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zullen tegen de zomer 4 miljoen landgenoten gevaccineerd zijn. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Signaal belangrijk dat we klaar moeten zijn voor als het vaccin er is"

Epidemioloog Pierre Van Damme nuanceert 5 januari als startdatum voor de vaccincampagne tegen het coronavirus. Na de Europese goedkeuring moet de kwaliteit van de verschillende vaccins nog worden getest, weet hij. "Een aantal loten gaan in een Duits agentschap nagekeken worden", zegt hij in "Terzake". "En dan geven die de vaccins vrij."

De woonzorgcentra en het personeel gaan we dat vaccin moeten kunnen aanbieden vanaf 5 januari

Epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen)

"Het kan zijn dat het iets meer dagen duurt", aldus Van Damme. "Maar ik denk dat het heel belangrijk is dat we nu het signaal hebben gekregen dat wij gewoon klaar moeten zijn als het vaccin er ís. Dat wil zeggen dat de hele operatie klaar moet zijn in functie van de prioriteiten: de woonzorgcentra en het personeel gaan we dat vaccin moeten kunnen aanbieden vanaf 5 januari." 

Bekijk hieronder een fragment van het gesprek met Pierre Van Dame in "Terzake":

Videospeler inladen...

Wouter Beke (CD&V): "We kunnen 4 miljoen mensen vaccineren tegen de zomer"

Als alles volgens plan verloopt, kan ons land tegen volgende zomer 4 miljoen Belgen vaccineren. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams Parlement. 

Vanochtend zaten de verschillende ministers van Volksgezondheid samen, maar gingen terug uiteen zonder beslissing. Morgenochtend zitten ze opnieuw samen en wordt de knoop doorgehakt.

Beke vertelde ook wie eerst gevaccineerd zal worden. "De strategie houdt een aantal prioriteiten in", aldus Beke. De groepen die eerst zullen worden gevaccineerd, zijn personeel en bewoners van woonzorgcentra, personeel in ziekenhuizen en van de eerstelijn, mensen ouder dan 65 en mensen tussen 45 en 65 met onderliggende ziektes. Daarna worden de mensen die in essentiële publieke diensten werken gevaccineerd, zoals de brandweer en politie, maar ook onderwijzend personeel. 

"Deze strategie ligt op tafel en zal morgen ongetwijfeld worden goedgekeurd", zei Beke.

Vlaams Parlement schrapt verbod op plaatsen budgetmeters

Het Vlaams Parlement heeft een voorstel van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD goedgekeurd om het verbod op het plaatsen van budgetmeters te schrappen. In het voorjaar had de Vlaamse regering om de civiele noodsituatie uitgeroepen om zo snel een aantal maatregelen te kunnen nemen in de strijd tegen het coronavirus. Op het vlak van energie werd onder meer beslist mensen tijdelijk niet af te sluiten van elektriciteit of aardgas en het plaatsen en activeren van budgetmeters op te schorten.

Maar dat verbod blijkt een pervers neveneffect te hebben: het kan leiden tot een opeenstapeling van schulden. "Het kan immers niet de bedoeling zijn dat kwetsbare energieconsumenten de dupe worden", zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA).

Het wie, hoe en waar van de aankomende vaccinatiecampagne

Morgen beslissen de regeringen in ons land via de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid hoe de vaccinatie in de praktijk zal verlopen. Vragen waarover ze zich buigen, zijn onder meer: hoe geraken de vaccins tot bij de mensen en wie krijgt ze als eerste? 

Verneem hieronder wat we al weten en welke vaccinatiescenario's mogelijk zijn.  

60-tal kappers voeren actie om heropening te vragen

In Charleroi heeft een zestigtal kappers vanmiddag actie gevoerd om de heropening van de kapsalons te vragen. Ze vragen aandacht voor de moeilijke economische situatie waarin ze zich bevinden.

De kappers zijn van mening dat de maatregelen die kapsalons hebben genomen voldoende zijn en dat ze veilig kunnen werken. Bovendien vrezen ze in Charleroi de concurrentie van Franse kappers net over de grens, die hun deuren wel mogen openen. Ook merken ze op dat heel wat kappers toch in het geheim klanten ontvangen, terwijl dat verboden is.

Geen huishoudhulp voor wie veiligheidsvoorschriften negeert?

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil nagaan of mensen kunnen worden uitgesloten worden van huishoudhulp als zij hardnekkig weigeren om de veiligheidsvoorschriften na te leven. Dat heeft ze gezegd in het Vlaams Parlement.

Uit een enquête van de christelijke vakbond ACV is gebleken dat zeven op de tien dienstenchequemedewerkers bang zijn om besmet te raken tijdens het werk. Ook houdt één op de drie klanten zich (bijna) nooit aan de veiligheidsmaatregelen.

"Ik was in shock toen ik de resultaten van de enquête zag", aldus Crevits. Ze hamert op het belang van het naleven van de veiligheidsvoorschriften en benadrukt dat huishoudhulpen het recht hebben om te stoppen met werken als die voorschriften niet nageleefd worden. "De werkgever moet ervan op de hoogte worden gebracht dat de voorschriften niet nageleefd worden en de werknemer behoudt het recht op het volledige loon voor die uren", aldus Crevits.

Basisschool in Oostende dicht wegens coronabesmettingen

In Oostende is de Conscienceschool gesloten omdat er een groot aantal coronabesmettingen is vastgesteld. 244 leerlingen en leerkrachten zijn in quarantaine. 

Een zorgleerkracht was blijkbaar besmet geraakt en kwam in contact met zo'n 70 kleuters. Ook in de lagere school raakten 6 kinderen besmet. Daarom is beslist om geen enkel risico te nemen en de volledige basisschool te sluiten. 

Voedingswinkel in Antwerpen gesloten: werd gebruikt als café

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een voedingswinkel voor twee weken laten sluiten wegens inbreuken op de coronamaatregelen. De zaak werd zelfs als café gebruikt. 

Na afloop van de sluitingsperiode moet de winkel zich nog aan een aantal aanvullende veiligheidsmaatregelen houden, zoals het plaatsen van wachttekens buiten en waarschuwingsborden over het maximale aantal klanten in de winkel en het samenscholingsverbod buiten.

Luxemburgse ziekenhuizen bouwen voorbehouden coronabedden af

Wegens de dalende coronacijfers schakelen de algemene ziekenhuizen in de provincie Luxemburg terug van fase 2B naar 2A. Dat betekent dat het aantal voor coronapatiënten voorbehouden bedden afgebouwd kan worden. Dat meldt de Luxemburgse intercommunale Vivalia die de ziekenhuizen uitbaat. 

Tegen het einde van deze week of begin volgende week, is de afbouw voltooid.

In de algemene ziekenhuizen van Luxemburg liggen vandaag 20 patiënten op de COVID-spoedafdeling - een daling met een derde tegenover vorige week - en 68 patiënten op de gewone COVID-afdeling (een daling van 25 procent).

Meest gelezen