Niet-essentiële winkels, zoals hier in Regent Street in Londen, mogen wel weer open.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Lockdown in Engeland voorbij, toch gelden op veel plaatsen strengere coronamaatregelen

Sinds middernacht gisteravond geldt er in Engeland, in het Verenigd Koninkrijk, geen lockdown meer. Het Verenigd Koninkrijk heeft aparte regionale gezondheidssystemen en in Engeland was er al vier weken lang een nationale lockdown. Maar, nu die afgelopen is, gelden er op veel plaatsen strengere regels, zelfs op plaatsen waar er minder besmettingen zijn.

Het Britse parlement keurde gisteren het plan van de Conservatieve regering van premier Boris Johnson goed over nieuwe, vaak strengere coronamaatregelen. Engeland wordt verdeeld in drie alarmniveaus, drie "tiers" in het Engels. In de praktijk wordt het op de meeste plaatsen strenger, ook op plaatsen waar er minder besmettingen zijn.

“Ook al was gisteren de laatste dag van de tweede lockdown, vandaag is de eerste dag van nieuwe, strikte maatregelen,” zegt correspondent Lia Van Bekhoven in De Ochtend op Radio 1. “Grote steden als Londen en Liverpool komen er nog vrij goed vanaf. Daar mogen ze maximaal zes mensen buiten ontmoeten, maar nergens in het land mag je mensen binnen ontvangen, op één procent van de regio’s uitgezonderd.”

Niet-essentiële winkels en sportzalen mogen wel weer open en ook de scholen blijven open. Restaurants en cafés mogen weer draaien, maar onder strikte voorwaarden. Als er geen eten geserveerd wordt, moeten ze vaak dicht blijven. In heel veel regio’s mag je alleen naar een restaurant voor afhaalmaaltijden.

Veel kritiek

Premier Johnson noemt het plan noodzakelijk voor de duidelijkheid en om de gezondheidszorg niet te overbelasten, want de ziekenhuisopnames blijven hoog. Maar zijn plan kreeg ook veel tegenwind. 

“Het verzet tegen de nieuwe regels is veel groter dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar,” zegt Van Bekhoven. “Wat je echt merkt, is dat mensen er genoeg van krijgen, ook als ze kijken naar de economische gevolgen. De Britse economie is harder geraakt dan bijna alle andere vergelijkbare landen. Gisteren alleen al waren er twee grote winkelketens die het faillissement aanvroegen, waarbij 25.000 mensen in een week op straat komen te staan. Dus de economie is in vrije val, de pub ligt aan de beademing, heel veel bedrijven zullen niet meer open gaan.”

(Lees voort onder de afbeelding.)

Premier Johnson krijgt veel kritiek op de strengere regels, ook binnen zijn eigen partij.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Afvallige Conservatieven

Daarom ook kreeg Johnson bij de stemming in het parlement veel tegenwind. Wat vooral opviel, was dat er ook veel tegenkanting kwam van opstandige Conservatieve partijleden. 56 rebellen stemden tégen, dat is een record. Zij vinden het plan vaag, te beperkend en ze zitten in met mogelijke economische gevolgen. 

Ook bij oppositiepartij Labour waren er tegenstemmen, zij vinden dat getroffen mensen meer steun moeten krijgen. “De parlementsleden die tegen stemden geven premier Johnson de schuld van - wat zij noemen - de verstikking van persoonlijke vrijheden,” zegt Lia Van Bekhoven.

De nieuwe maatregelen gelden voor alle duidelijkheid alleen in Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben hun eigen coronamaatregelen, en die blijven ook streng. 

Meest gelezen