Luchthaven Oostende

Luchthaven Oostende maakt zich klaar om COVID-19-vaccins te verdelen

De luchthaven van Oostende maakt zich klaar om COVID-19-vaccins op te slaan en te verdelen. Die coronavaccins moeten koel bewaard worden, maar dat is geen probleem voor de luchthaven van Oostende. Want daar hebben ze grote magazijnen met diepvriezers en koelkasten.

De voorbije maanden hebben ze al heel wat medische goederen, zoals mondmaskers, vervoerd met vrachtvliegtuigen vanuit Oostende. Nu willen ze ook vaccins verdelen, maar dat is minder evident. De vaccins moeten onder andere gekoeld blijven. De luchthaven van Oostende heeft hele grote magazijnen met diepvriezers en koelkasten. Die worden meestal gebruikt om verse groenten, fruit, vis en vlees in op te slaan. 

"We gaan die diepvriezers en koelkasten vrijmaken", zegt Marcel Buelens, de baas van de luchthaven van Oostende. "We hebben meer dan 1.000 vierkante meter aan opslagruimte. Een vaccin zal verpakt zijn in een doosje van ongeveer 5 kubieke centimeter. Als je dat gaat vermenigvuldigen met de aantallen die beschikbaar zullen zijn, dan hebben wij meer dan genoeg capaciteit op dagdagelijkse basis een portie vaccins te verdelen over de hele wereld.

Wie o wie?

Het is nu aan de farmabedrijven en de vliegtuigmaatschappijen om uit te zoeken welke luchthavens ingeschakeld zullen worden voor het opslaan en verdelen van de vaccins wereldwijd. 

Meest gelezen