Natuurpunt

Natuurpunt breekt vervallen weekendverblijven in bos De Rodeberg in Scherpenheuvel-Zichem af

Natuurpunt gaat in natuurreservaat De Rodeberg in Scherpenheuvel-Zichem enkele vervallen weekendverblijven afbreken. "Door de overwoekerde caravans en verkrotte chalets weg te halen, zal het bos zich kunnen herstellen", zegt de organisatie. 

Natuurpunt is al jaren bezig met het herstellen en uitbreiden van het natuurreservaat De Rodenberg in Scherpenheuvel.  Daarvoor haalt de organisatie enkele verkrotte chalets en overwoekerde caravans weg. "Die werden er in de jaren 70-80 geplaatst door mensen die dachten dat het bos waarschijnlijk ooit woongebied zou worden", vertelt Christoffel Bonte van Natuurpunt. "Maar dat is nooit woongebied geworden en na een tijdje bleven heel wat weekendverblijven dan ook leegstaan. Intussen zijn er heel wat buitenverblijven overwoekerd en vervallen."

Afbraakwerken

Om het bos nu in zijn volle glorie te herstellen, is natuurpunt van plan om de vervallen weekendverblijven weg te halen. "Wij zijn al volop bezig met de voorbereidende werken", zegt Bonte. "We hebben al omheining weggehaald. Maar ook gastanks en grondwaterputten worden nu door een aannemer weggehaald." Maar niet alle chalets worden afgebroken. "In sommige chalets wonen nog altijd mensen. Wij proberen nu die percelen ook aan te kopen en op deze manier komt er af en toe ook nog een stukje bos vrij." 

In het bos liggen bijvoorbeeld elektriciteitskabels, die horen daar niet thuis, die halen we weg

Christoffel Bonte, Natuurpunt

Bedoeling van het weghalen van de caravans en chalets is het herstellen van het bos. "Door die verblijven kent het bos heel wat problemen", zegt Bonte. "Doordat er geen riolering is, loopt het afvalwater gewoon het bos in. Er liggen bijvoorbeeld ook elektriciteitskabels in het bos en dat voor een afzonderlijk huisje. Allemaal zaken die niet in een bos thuis horen. Daarom dat we nu alles uit het bos willen halen, zodat het bos zich kan herstellen en het een stuk aangenamer zal zijn om hier te wandelen."

Meest gelezen