Nieuwe Vlaamse Jeugdraad zal focussen op je goed in je vel voelen, gelijke kansen en klimaat

De resultaten van de verkiezingen van de nieuwe Vlaamse Jeugdraad zijn bekendgemaakt. Dat is een adviesraad aan de Vlaamse regering en bestaat uit 8 jongeren en 8 jeugdwerkers die elke drie jaar verkozen worden. De nieuwe raad komt begin volgend jaar voor het eerst samen en zal focussen op je goed in je vel voelen, gelijke kansen en klimaat.

4.992 jongeren hebben hun stem uitgebracht. Volgens de Vlaamse Jeugdraad is dat een recordaantal. "Dit resultaat overtreft al onze verwachtingen en geeft een zeer stevig mandaat aan de gloednieuwe ploeg enthousiaste adviseurs", zegt Inge Geerardyn, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad in een persbericht. Stemmen kon via de eID of -voor het eerst- via de Itsme-app. 

Naast nieuwe adviseurs konden jongeren ook hun stem uitbrengen op de belangrijkste thema’s waar de Jeugdraad op zou moeten focussen. Je goed in je vel voelen, gelijke kansen en klimaat haalden het meeste stemmen. De nieuwe adviesraad zal bepalen waarop de focus zal liggen binnen deze nieuwe thema’s.

"Ik wil zelf vooral werk maken van gelijke kansen", legt Loredana Cremery uit, een van de nieuwe verkozenen aan VRT NWS. "Mijn papa zit in een rolstoel en ik weet als geen ander hoe er nog steeds letterlijk drempels worden gebouwd. En klimaat want dit wordt genegeerd en dat is echt wel een probleem."

Het verschil gemaakt

De nieuwe ploeg komt voor het eerst samen begin volgend jaar en kiest dan ook meteen hun nieuwe voorzitter. Tot dan blijft de huidige ploeg zitten, met als afscheidnemend voorzitter Alexandra Smarandescu. Als ze terugkijkt op de afgelopen 3 jaar ziet ze verschillende vlakken waar de Vlaamse Jeugdraad verschil heeft kunnen maken. Bijvoorbeeld op het vlak van de coronamaatregelen.

"We hebben getracht om in de tweede golf een aantal zaken op de kaart te zetten en te laten veranderen in vergelijking met de eerste golf en dat is vrij goed gelukt", zegt ze aan VRT NWS. "Ik denk concreet aan het jeugdwelzijnswerk dat is kunnen blijven doorgaan. Echt wel zaken die een impact hebben op het leven van kinderen en jongeren."

Meest omstreden moment van de afgelopen jaren was ongetwijfeld de "Pano"-reportage die aan het licht bracht dat verschillende leden van de Vlaamse Jeugdraad ook lid waren van de radicaal-rechtse groepering Schild en Vrienden.

In de reportage werd gesuggereerd dat hun verkiezing een deel uitmaakte van een zogenoemde "lange mars door de instellingen". Na de reportage is de adviesraad een procedure begonnen en zijn de vier uiteindelijk ontslagen.

"We hebben bij de nieuwe verkiezingen geen maatregelen specifieke genomen om kandidaten uit te sluiten", zegt huidig Smarandescu daarover. "Het is wel zo dat alle kandidaten een document hebben ondertekend waarin ze de missie en visie van de Jeugdraad, en het kinderrechtenverdrag onderschrijven."

Nieuwe leden

Dit zijn de nieuwe leden: Ajar Bentaha, Amir Bachrouri, Floren Muys, Loredana Cremery, Anita Nyame, Priscilla Keuppens, Lotus Li, Samuel-Joe Munanga, Nick Beerens (Formaat), Jan Langeraert (Groep Intro), Franka Foré (Joetz), Marnik De Bont (VDS), Maryline Thiry (Uit De Marge), Paulien Herck (Bamm!), Fien Morren (Globelink) en Ines De Geest (Chirojeugd Vlaanderen).

Meest gelezen