AFP or licensors

Onderzoek naar mogelijk omkoopschandaal over gratie in Verenigde Staten

Vandaag is uitgelekt dat er in de Verenigde Staten een onderzoek loopt naar een mogelijk omkoopschandaal over het verlenen van gratie. Er zouden een aantal individuen in het geheim geprobeerd hebben om bij ambtenaren van het Witte Huis gratie of amnestie te verkrijgen voor bepaalde personen. Tegelijk zouden er grote sommen geld gedoneerd zijn aan het Witte Huis in ruil voor gratie of vermindering van straf. 

"Namen hebben we niet", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Die zijn geschrapt in het document dat vandaag is bekendgemaakt. Donald Trump als president wordt niet genoemd, wel het Witte Huis. Er wordt nu onderzocht of er geld is betaald om gratie te verlenen aan iemand die op dat moment in de gevangenis zat."

"Het zijn zeer ernstige aantijgingen, maar het is voorlopig niet zo dat er iemand in staat van beschuldiging is gesteld. De zaak zal wellicht nog een staartje krijgen, maar pas over weken of maanden."

President Donald Trump doet het onderzoek af als "fake news", zo liet hij weten op Twitter. 

Preventieve gratie

Los van deze zaak, duiken er ook alsmaar meer speculaties op dat Donald Trump preventief gratie zou willen verlenen aan bepaalde personen voordat hij het Witte Huis verlaat. "Hij zou dus gratie willen verlenen voordat er sprake is van een beschuldiging of van een misdaad", zegt Soenens. "Hij zou dit dan willen geven aan zijn drie oudste kinderen: Donald Jr., Eric en Ivanka Trump, aan zijn schoonzoon Jared Kushner en aan zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani."

"Of dat allemaal klopt, weten we niet. Maar de president zou dus erg bevreesd zijn dat het Ministerie van Justitie onder de nieuwe president Joe Biden wraak zou willen nemen op de president door achter zijn kinderen aan te gaan." 

Beluister hier in welke onderzoeken en rechtszaken de familie van Trump en zijn advocaat betrokken zijn (en lees hieronder verder):

"Het is zeker niet uitzonderlijk dat een president gratie verleent, maar bij Donald Trump valt het op dat hij vooral gratie verleent aan mensen uit zijn eigen entourage of aan politieke vrienden. Denk aan Michael Flynn die een goede week geleden nog gratie kreeg, nadat hij twee keer schuld had bekend in de rechtbank over liegen tegen het FBI", zegt Soenens.

Meest gelezen