Foto: Belga

Ook Boerenbond roept op honden aan de leiband te houden: "Parasiet in hondendrol kan miskraam veroorzaken bij koeien"

Na de boswachters vraagt nu ook Boerenbond van Oost-Vlaanderen om honden niet overal te laten loslopen. Mogelijke parasieten in de uitwerpselen van honden kunnen ervoor zorgen dat drachtige koeien hun ongeboren kalf verliezen. "Maar je kan niet zien of je hond al dan niet  drager is", zegt Maarten Stuer van de Boerenbond.

Eerder deze week beslisten de boswachters al dat ze strenger zullen optreden tegen honden die niet aan de leiband lopen, nadat steeds meer verhalen over de gevaren van loslopende honden opduiken. Eigenaars die de regels toch niet volgen kunnen een boete van 80 euro krijgen. Vandaag laat ook de Boerenbond van Oost-Vlaanderen weten dat honden beter aangelijnd blijven in de nabijheid van grasweides en koeien. 

Boetes kan de bond niet geven maar waarschuwen wil ze wel. "Honden kunnen via hun uitwerpselen de parasiet 'Neospora caninum' doorgeven, wat voor drachtige koeien heel gevaarlijk kan zijn", legt Maarten Stuer van de Boerenbond uit. "Wanneer de uitwerpselen van een besmette hond in het weidegras terechtkomen, kan de koe tijdens het grazen de parasiet mee opnemen. Met het zware gevolg dat de embryo kan afsterven en de koe haar ongeboren kalfje verliest."

In het voorjaar plaatsen we borden om baasjes extra te informeren, maar door corona gaan ook nu veel meer mensen met de hond wandelen

"Zelfs wanneer een koe niet drachtig is, kan die de parasiet opnemen en bij een volgende zwangerschap een miskraam krijgen. Ook als een kalfje de besmetting overleeft, kan zij dat op haar beurt meegeven aan haar eigen kalveren. Met alle gevolgen vandien."

Honden merken niets

Voor de honden is de parasiet onschadelijk. Zij vertonen ook geen symptomen, waardoor je als baasje niet kan weten of je hond al dan niet drager is. Daarom roept de Boerenbond op om steeds je hond aan te lijnen in de buurt van weides en vee. 

kasto80

Meest gelezen