Proefpersoon Annemie (65+) over coronavaccin: "Ik wilde iets terugdoen voor de samenleving"

De coronavaccinaties in België komen dichterbij en ondertussen worden de vaccins nog volop getest op proefpersonen. Annemie Van Winckel uit Herent gaf zich samen met haar man op als proefpersoon. Allebei zijn ze ouder dan 65 jaar. "Om de zoveel weken moeten we naar UZ Leuven op controle. Maar angst hebben we niet."

Het coronavaccin komt almaar dichterbij. Vanaf januari zouden mogelijk de eerste vaccinaties in Vlaanderen kunnen plaatsvinden en in de tussentijd worden de vaccins nog volop getest op proefpersonen. Annemie Van Winckel en haar man Wim uit Herent gaven zichzelf vrijwillig op als proefpersonen. "Ik ben maar één van de honderden", vertelt Van Winckel in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Een jong proefpanel vinden is makkelijk. Dat zijn vaak studenten, maar in dit geval zochten ze 65-plussers die aan twee voorwaarden voldeden: tijd hebben en gezond zijn. Mijn man en ik voldeden aan beide."

"Waarom niet?"

"Ik wilde iets terugdoen voor de samenleving", legt Van Winckel uit. "We zijn gezonde gepensioneerden, onze sociale zekerheid zorgt ervoor dat we op een comfortabele manier kunnen leven en af en toe kunnen ziek zijn zonder hoge kosten. En bovendien: iemand moet het doen. Het vaccin moet getest worden, anders kan het niet op de markt komen. Dus waarom niet?"

Van Winckel en haar man kregen het vaccin een eerste keer toegediend in de zomer. "Intussen hebben we nog een tweede injectie gekregen. De week na de vaccinatie moeten we een dagboek bijhouden met alle symptomen die we zouden kunnen voelen: spierpijn, misselijkheid, koorts, etc. We moeten dan ook een uitgebreid onderzoek ondergaan in het UZ Leuven. Ons bloed en onze urine worden gecontroleerd en de hartslag en onze bloeddruk worden gemeten. Zo'n onderzoek moeten we ongeveer om de drie weken ondergaan.

Geen angst

Naast de uitgebreide onderzoeken in het ziekenhuis, worden Van Winckel en haar man ook elke week gebeld. "Dan vragen ze hoe het met ons gaat en hoe we ons voelen." Van Winckel denkt niet dat er risico's zijn verbonden aan de vaccinaties. "Je wordt ontzettend goed opgevolgd en bovendien is er lang gewerkt en onderzoek verricht naar het vaccin. Ik voel me veilig." Van Winckel en haar partner zullen nog heel 2021 worden opgevolgd. "Om te zien hoe lang het vaccin werkzaam is."

Meest gelezen