Foto's: Achttien.eu

2020 samengevat in een ludiek jasje: professor Hendrik Vos en journalist Rob Heirbaut lanceren podcast

"Europa? Hallo!": zo heet het nieuwe jaaroverzicht van Professor Politieke Wetenschappen aan de Gentse universiteit Hendrik Vos en politiek journalist Rob Heirbaut. Ze maken elk jaar een ludiek jaaroverzicht en normaal vertaalt zich dat in een zaalshow, maar door de coronacrisis kiest het duo dit jaar voor een podcast. Het zijn 5 afleveringen geworden, met gastsprekers Rani De Coninck, Jan Matthys en Aster Nzeyimana.

Het is een traditie dat professor Hendrik Vos en journalist Rob Heirbaut samen een ludiek Europees jaaroverzicht maken. In normale tijden laten ze zich spreekwoordelijk volledig gaan op het toneel van grote en kleine zalen zoals de Capitole in Gent. Maar in coronatijden gaat dat niet, dus hebben ze er deze keer een podcast van gemaakt. In de 5 afleveringen hoor je naast hoofdrolspelers Vos en Heirbaut, die alles in goede banen leiden, ook een aantal bekende Oost-Vlamingen: Rani De Coninck, Jan Matthys en Aster Nzeyimana. Zij komen aan het woord als zogenaamde juryleden en zoeken mee naar het woord van het jaar en ondergesneeuwd nieuws.

Positiviteit en humor

Professor Vos geeft toe dat het even wennen was om een podcast in te spreken. "Het voelde een beetje aan als lesgeven, maar ik voelde wel de magie van het radiomaken." Ook journalist Heirbaut geeft toe dat het iets helemaal anders is: "We zijn het gewoon geworden om ieder jaar live een humoristisch Europees jaaroverzicht te brengen in zalen. Omdat dat niet kan nu, is het idee gegroeid om een podcast te maken."

Lees voort onder de foto.

Heb jij al een knuffelcontact, Rani?
Professor Hendrik Vos in de podcast

2020 was voor veel mensen geen positief jaar, maar Vos en Heirbaut proberen de podcast toch ook positief te houden. Net als in de zaalshows, speelt humor een grote rol en nemen ze niet alles al te ernstig. Wanneer Vos terugblikt op de coronamaatregelen, probeert hij bijvoorbeeld om presentatrice Rani De Coninck als knuffelcontact in te lijven voor Heirbaut. Iets dat De Coninck handig en ad rem van zich afspeelt.

Jurylid met een aanstekelijke lach

De Coninck maakt haar debuut in de eerste aflevering van de podcast."In een jury zitten is toch wel geen evidente taak. Ik vind het moeilijk om een oordeel te vellen over andere mensen. En ik heb, in vergelijking met Hendrik en Rob, nul komma nul verstand van Europa", lacht ze. Toch was De Coninck de perfecte kandidaat als jurylid, vinden Vos en Heirbaut. "Niet alleen door haar indrukwekkende carrière, maar zeker ook door haar aanstekelijke lach. 

Ik heb nul komma nul verstand van Europa, vergeleken met Hendrik en Rob

Rani De Coninck

De eerste aflevering van "Europa? Hallo!" kan je vanaf vandaag beluisteren in verschillende podcast-apps of op deze website. De komende 4 woensdagen  lanceert de provincie Oost-Vlaanderen de andere afleveringen.

kasto80

Meest gelezen