Videospeler inladen...

Psychologe: "Jongeren moeten als een van de prioritaire groepen behandeld worden bij vaccinatiestrategie"

Psychologe Inez Germeys (KU Leuven) vindt dat jongeren al te lang een basisbehoefte hebben moeten missen tijdens de pandemie - die van sociale interactie - en pleit er daarom voor om hen als een van de prioritaire groepen te beschouwen bij het toedienen van de coronavaccins. Marc Van Ranst reageert afwachtend: "We hopen dat het snel gaat na de eerste lading dosissen." 

Professor Inez Germeys zei in "De afspraak" dat jongeren psychologisch relatief zwaar te lijden hebben gehad onder de lockdown en de beperkingen die zijn opgelegd om het coronavirus in te dammen. 

"Niet vergeten dat nog voor de eerste lockdown begon, al 20 procent van de jongeren met matige tot ernstige psychische problemen te kampen had." En dat is tijdens de eerste lockdown, in april, uiteraard niet verbeterd, hoewel het toen zou zijn meegevallen.

Wellicht weegt de tweede golf zwaarder, zegt Germeys, omdat het intussen al zo lang duurt en het perspectief is veranderd: tijdens de eerste lockdown dachten we allemaal dat het snel voorbij zou zijn en konden we makkelijker de inspanning opbrengen, "maar toen wisten we nog niet dat we Kerstmis niet samen zouden mogen vieren." 

Over het mentale welzijn van jongeren tijdens de huidige tweede golf bestaan voorlopig nog geen cijfers, maar uit getuigenissen blijkt alvast dat het allemaal best wel zwaar weegt. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat mentale problemen die bestaan bij volwassenen vaak begonnen tijdens de adolescentie.

De jongeren zijn getroffen in een van hun basisbehoeften

Eén ding is zeker, zegt Germeys: jongeren zijn mentaal extra hard geraakt door het inperken van onze contacten omdat zij getroffen zijn in één van hun basisbehoeften: dat van sociale interactie, van netwerken uitbouwen, de eerste liefde beleven enz. net omdat zij in een cruciale fase hun leven zitten. "De meningen zijn heel verdeeld: de ene vindt het een gepamperde generatie, de andere niet. Maar feit is dat het voor hen om een basisbehoefte ging." 

Daarom moeten  die jongeren dus een voorname plaats in de rij krijgen wanneer de vaccins worden toegediend, argumenteert Germeys: "Zij moeten één van de prioritaire groepen worden, na de zorg, uiteraard." 

Viroloog Marc Van Ranst zegt dat hij het pleidooi begrijpt, maar dat er nog andere prioritaire groepen zijn naast de ouderen en de zorg: mensen die op intensieve zorg kunnen belanden bijvoorbeeld. "Welke keuze we ook maken voor de vaccinatiestrategie, er zal altijd kritiek zijn. Laten we gewoon hopen dat het allemaal snel gaat na de eerste lading." 

Bekijk het fragment uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen