Nicolas Maeterlinck

Responsible Young Drivers brengen geen feestvierders naar huis dit jaar

Vrijwilligersorganisatie Responsible Young Drivers brengt dit jaar voor de eerste keer in 29 jaar tijd niemand thuis tijdens nieuwjaarsnacht. De jaarlijkse actie wordt door de coronacrisis afgelast. Ook de vrijwilligers van JAT Event Drivers uit Tienen blijven dit jaar thuis.

Traditiegetrouw brengt een team van 50 vrijwilligers normaal gezien ieder jaar feestvierders uit Tienen, Glabbeek, Boutersem, Linter en Zoutleeuw veilig naar huis tijdens de nacht van oud naar nieuw. Maar dat zal dit jaar niet gebeuren. "We kunnen het niet maken om onze actie op poten te zetten terwijl de taxibedrijven nu een moeilijke periode doormaken. We willen hen geen concurrentie aandoen. Er zijn ook nergens feestjes voorzien, dus we laten de actie dit jaar niet doorgaan", zegt voorzitter Kevin Kennes van JAT Event Drivers. "Bovendien zijn veel van onze vrijwilligers 60- en zelfs 70-plussers. Zij lopen dus extra risico's mochten ze besmet raken met het coronavirus. Dat risico nemen we liever niet. Hoe jammer we dat ook vinden."

Verantwoordelijkheidsgevoel

Ook vzw Responsible Young Drivers (RYD) laat weten dat ze rekent op het verantwoordelijkheidsgevoel van elke bestuurder en roept op om de coronamaatregelen correct op te volgen. "Vier het nieuwe jaar bij voorkeur thuis, in je eigen bubbel en respecteer de avondklok. Drink je graag een glaasje alcohol? Doe dat dan met mate", klinkt het.

Vorig jaar hebben in totaal 113 RYD-vrijwilligers meer dan 450 feestvierders in heel België veilig naar huis gebracht in hun eigen wagen.

Meest gelezen