Steeds meer jongeren worden "geldezel" voor internetoplichters: van 1 dossier tot 280 op 5 jaar tijd in de stad Antwerpen

In de stad Antwerpen is het aantal dossiers over zogeheten "geldezels" spectaculair toegenomen. Vijf jaar geleden ging het nog maar om één dossier, dit jaar waren het er al 280 tot eind oktober, vertelt een commissaris van de Antwerpse politie op Radio 2 Antwerpen. Geldezels stellen hun bankrekening ter beschikking van internetoplichters, die er gestolen geld op storten en zo de speurders op een dwaalspoor te brengen. Vaak zijn het jongeren. Er komt nu ook een nieuwe campagne om hen te waarschuwen. Eén van die geldezels is Stefanie en zij deed haar verhaal bij "De Inspecteur". Je leest het hier.

Ondanks verschillende campagnes laten steeds meer jongeren zich verleiden door criminelen om geldezel te zijn, zegt bankenfederatie Febelfin. Daarom lanceren ze nu opnieuw een campagne om hen te waarschuwen voor de gevaren. 

Geldezels zijn vooral jongeren, meestal twintigers, die hun bankrekening of bankkaart in ruil voor geld ter beschikking stellen van criminelen. Die kunnen er dan gestolen geld mee doorsluizen, zonder dat het bij hen zelf terecht komt. Ze spreken die jongeren aan via sociale media of op straat. Bij de politiezone Antwerpen zijn er dit jaar al 280 dossiers geopend, goed voor in totaal 1100 pv's over witwassen van geld. 

Veel studenten lopen nu hun bijverdienste mis en zijn dan ook sneller te verleiden om makkelijk geld te verdienen.

Stijn De Ridder - Lokale Politie Antwerpen

Door de coronacrisis zijn vooral jongeren die in een moeilijke financiële situatie zitten nu extra kwetsbaar, zegt Febelfin. Ook bij de Antwerpse politie menen ze dat corona wellicht iets te maken heeft met de grote stijging van het aantal dossiers. 

"Veel studenten lopen hun bijverdienste nu mis in de horeca of andere sectoren", legt commissaris Stijn De Ridder uit in "Start Je Dag". "Ze zijn dan natuurlijk sneller te verleiden om makkelijk geld te verdienen. Voor een paar honderd euro hoeven ze alleen maar hun bankrekening en hun bankkaart en pincode ter beschikking te stellen, zodat de criminelen geld kunnen doorsluizen en cash kunnen afhalen."

In totaal hebben er dit jaar al 1.100 geldezels een proces verbaal gekregen voor witwaspraktijken. De jongeren zijn gemiddeld 20 jaar maar er zijn ook minderjarigen bij. Eén van hen, Stefanie, deed haar verhaal bij "De Inspecteur". Je leest het hier.

Meest gelezen