Themabeeld
Reza Estakhrian

Studenten Arteveldehogeschool in Gent nemen tijdelijk Teleblokchat over: "Wij kunnen ons in de leefwereld van een medestudent plaatsen"

De Arteveldehogeschool in Gent schakelt tijdelijk 14 studenten uit de opleiding sociaal werk in om de gratis chatlijn Teleblok te bemannen. Studenten hebben het moeilijk door de strenge coronamaatregelen en de hoge werkdruk. Via de Teleblokchat kunnen ze anoniem hun hart luchten. "Nog voordat de chat officieel geopend was, hadden al verschillende studenten een gesprek proberen aanvragen. De nood is dus echt wel hoog", vertelt Elien Luyts van Teleblok.

Meer dan ooit klinken er noodkreten uit het studentenleven. Veel studenten hebben het zwaar door de strenge coronamaatregelen en het verplichte afstandsonderwijs. De Arteveldehogeschool in Gent schakelt nu 14 studenten uit het derde jaar sociaal werk in om de gratis anonieme chatlijn Teleblok te bemannen. Normaal is Teleblok enkel tijdens de examenperiodes bereikbaar, maar sinds maandag kunnen de studenten van de Arteveldehogeschool er al terecht met hun vragen en problemen.

Studenten worstelen met eenzaamheid, een hoge werkdruk en examenstress. Erover praten met medestudenten kan soms helpen

Elien Luyts, Teleblok

"In het kader van onze campagne 'Hoe is, ma echt' willen we aan de studenten vragen hoe het écht met hen gaat", legt Elien Luyts van Teleblok uit. "Door de Teleblokchat tijdelijk open te stellen kunnen studenten anoniem en gratis een luisterend oor vinden bij medestudenten. Studenten helpen elkaar, daar draait het om."

Voordat de studenten sociaal werk met de chatlijn aan de slag konden gaan, kregen ze een korte opleiding van de medewerkers van Teleblok. "Vanuit de opleiding hebben de studenten reeds een goede basiskennis van online hulpverlening, maar zo'n chatgesprek heeft natuurlijk zijn eigen uitdagingen. Daarnaast is het ook een goede oefening om hun vaardigheden als sociaal werker al even in het werkveld te testen." 

Eigen leefwereld

Ella Deben (21) is een van de 14 studenten sociaal werk die vrijwillig de Teleblokchat bemant. "In het begin was ik best zenuwachtig en onzeker, maar we kunnen altijd terugvallen op de expertise van onze docenten en de mensen van Teleblok", vertelt Ella. "Tijdens de eerste gesprekken kreeg ik studenten aan de lijn die het moeilijk hebben door examenstress, een moeilijke stage of de strenge coronamaatregelen."

Ella ervaart dezelfde problemen als student: "Daardoor kan ik mij gemakkelijker empathisch opstellen. Daarnaast vind ik het ook leuk om iemand uit mijn eigen leefwereld te kunnen helpen. We geven geen tips, want die helpen vaak toch niet of de student kent ze al, maar we proberen gewoon een luisterend oor te zijn. Ook dat helpt."

De Teleblokchat wordt nog tot 10 december bemand door de studenten van de Arteveldehogeschool, telkens van maandag tot donderdag en van 18.00 tot 23.00 uur. Vanaf 4 januari staan de eigen vrijwilligers van Teleblok opnieuw klaar om studenten te ondersteunen.

kasto80

Meest gelezen