Videospeler inladen...

Verenigd Koninkrijk start volgende week als eerste land ter wereld met toedienen van vaccin van Pfizer en BioNTech

Het Verenigd Koninkrijk begint vanaf volgende week met het toedienen van het COVID-vaccin van Pfizer en BioNTech, als eerste land ter wereld. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock bekendgemaakt. Het vaccin is meer dan 90 procent doeltreffend. 

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock maakte vanmorgen bekend dat het Britse onafhankelijke geneesmiddelendagentschap MHRA het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd heeft voor dringend gebruik. Het Verenigd Koninkrijk begint volgende week al met het toedienen ervan en is zo het eerste land ter wereld dat het Pfizervaccin zal gebruiken. Het VK is ook het eerste westerse land dat begint te vaccineren. Ook in China en Rusland wordt al gevaccineerd.

Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Volgens de minister zijn 50 ziekenhuizen verspreid over het Verenigd Koninkrijk voorbereid om het vaccin toe te dienen. Daarnaast worden ook grote vaccinatiecentra ingericht. Pfizer en BioNTech hebben een overeenkomst met het VK om in totaal 40 miljoen doses te leveren in 2020 en 2021. Volgens Hancock komen zo'n 800.000 doses uit ons land. Het vaccin wordt onder meer gemaakt in een Pfizer-fabriek in Puurs.

Pfizer-topman Albert Bourla spreekt over een "historisch moment in de strijd tegen COVID-19". "We verwachten dat de uitrol van vaccins in het VK het aantal ziekenhuisopnames van mensen met een hoog risico zal verminderen", verklaarde Ugur Sahin van BioNTech.

Mensen met de grootste prioriteit zullen het vaccin als eerste krijgen, vertelt correspondente Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1. "Dat zijn mensen die in de verzorgingshuizen wonen en diegenen die voor hen zorgen. De volgende groep zijn mensen van boven de 80 en verpleegkundigen. Iedereen in de gezondheidszorg. En de hoop is dat al in het voorjaar een meerderheid van de Britse bevolking immuun zal zijn."

Uit de eerste resultaten bleek dat het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech meer dan 90 procent doeltreffend is tegen COVID-19. Het vaccin moet bij een temperatuur van -70 graden Celcius bewaard worden, maar het kan wel enkele dagen bewaard worden op een temperatuur van 2 tot 8 graden.

Verwacht wordt dat het Pfizervaccin nu ook in andere landen zal worden goedgekeurd. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte gisteren bekend dat Pfizer en BioNTech een aanvraag tot markttoelating hebben ingediend. Het agentschap gaat de vaccins nu beoordelen op onder meer veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.

Als dat voorspoedig verloopt, verwacht het EMA uiterlijk op 29 december met een oordeel te komen over het vaccin. Als dat oordeel positief is, dan zal de Europese Commissie mogelijk nog voor de jaarwisseling een besluit kunnen nemen over de toelating van het vaccin tot de Europese markt.

Bekijk hieronder het gesprek met correspondente Lia van Bekhoven in "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen