Deze Ethiopische vrouw is bevallen in een vluchtelingenkamp in Soedan. Beelden van het conflict in Tigray zijn niet beschikbaar omdat er  tot nu toe geen onafhankelijke waarnemers worden toegelaten.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VN sluit akkoord met Ethiopische regering over humanitaire hulp in Tigray

Hulporganisaties krijgen "onbelemmerde" toegang tot de Ethiopische deelstaat Tigray, waar al een maand een gewapend conflict aan de gang is tussen lokale machthebbers en de Ethiopische regering. Dat zijn de Verenigde Naties en de Ethiopische overheid overeengekomen. Tot nu toe was de regio volledig afgesloten van de buitenwereld en maakten hulporganisaties zich grote zorgen over de lokale bevolking.

De Verenigde Naties en de federale Ethiopische regering hebben een akkoord gesloten over humanitaire hulp in de door oorlog getroffen deelstaat Tigray. De deelstaat was een maand lang volledig afgesloten van de buitenwereld, maar daar komt nu dus verandering in. Hulporganisaties mogen Tigray opnieuw betreden. Het gaat dan specifiek over gebieden die op dit moment in handen zijn van de Ethiopische regering. 

Sinds het begin van het conflict werden vrachtwagens van hulporganisaties tegengehouden aan de grens en waren de inwoners van Tigray op zichzelf aangewezen. De VN waarschuwde voor een humanitaire ramp en grote voedseltekorten als de grenzen gesloten zouden blijven voor noodhulp. Volgens de VN hebben meer dan 2 miljoen mensen in Tigray nood aan humanitaire hulp, dubbel zoveel als voor de oorlog. "De eerste missie zal zijn om een evaluatie van de noden uit te voeren", aldus een VN-woordvoerder.

Het Internationale Rode Kruis signaleert al langer dat de ziekenhuizen in Tigray zonder medisch materiaal dreigen te vallen. Er zou een tekort zijn aan onder meer pijnstillers, handschoenen en lijkzakken. De oorlog in Tigray zou de afgelopen maand al honderden en mogelijk duizenden doden gemaakt hebben. Nog eens duizenden mensen sloegen op de vlucht, al zeker 45.000 naar buurland Soedan. De VN maakt zich ook grote zorgen over de 96.000 vluchtelingen uit Eritrea die al jaren in kampen in Tigray verblijven en aan hun lot overgelaten zijn sinds het begin van de oorlog.

Uitputtingsslag gaat door

In Tigray vechten regeringstroepen van de Ethiopische premier Abiy Ahmed intussen al een maand tegen de lokale machthebbers van het Tigrese Volksbevrijdingsfront TPLF. Vorige week riep Abiy Ahmed de overwinning uit, maar het TPLF lijkt zich daar niet bij neer te leggen. Ze zouden het Ethiopische leger niet willen bevechten in grote steden, maar via een uitputtingsslag en guerrillaoorlog op het platteland en in het berggebied, iets wat het front met succes deed tussen 1975 en 1991 toen het de communistische dictatuur in Ethiopië bestreed. 

Daarbij moet worden gezegd dat het ontzettend moeilijk is om onafhankelijke informatie over het conflict te verzamelen omdat er geen onafhankelijke waarnemers in de regio worden toegelaten. 

Meest gelezen