15 jaar geleden opmerkelijke "comeback" met "Hung up" : "In haar roze aerobicspakje wilde Madonna zich ongekuist tonen"

De kritieken waren op zijn minst verdeeld over het 9e studioalbum van Madonna, "American life", in 2003 en de verkoopcijfers waren dan ook niet zoals verwacht, en dus gooide de Amerikaanse zangeres het eind 2005 over een heel andere boeg: terugkeer naar de dansplaat, met een vette discobeat eronder. Voorzien van een uitzonderlijke ABBA-sample en een nog opvallendere videoclip, waarbij Madonna met een Farah Fawcett-look in een nauwsluitend roze ballet/aerobicspakje haar beste benen voorzette, werd "Hung up" 15 jaar geleden vervolgens een van Madonna’s grootste hits wereldwijd.  "Het refrein is alvast de natte droom van iedere dragqueen", concludeerde muziekwebsite Rolling Stone.

Madonna’s dochter Lourdes, toen 9, kon de video van "Hung up" nochtans maar matig waarderen en vond hem toen zelfs ronduit walgelijk ("Ugh, gross! This is disgusting, mom. Why are you doing that?", zou ze volgens haar moeder ooit gezegd hebben). Maar naast de levensechte videoclip was ook de sample van het ABBA-nummer "Gimme gimme gimme (a man after midnight)" een extra troef voor het succes van "Hung up". 

Madonna: "Na "American life", met muziek die ontstaan was uit boosheid en frustratie, vooral omdat ik niet akkoord was met het feit dat de VS een oorlog met Irak startte, moest er iets anders komen. En een ballade zag ik al helemaal niet zitten. Wat maakte het ook allemaal uit? Ik wilde dansen!" (Attitude, november 2005)

"Ik wilde opnieuw experimenteren en het resultaat was zo geweldig, dat ik maar één conclusie kon maken: het wordt dit keer alleen maar dansbare muziek." (The Guardian, november 2005)

Ik heb een medewerker naar Stockholm gestuurd met een brief, waarin ik hen smeekte om hun muziek te mogen gebruiken

"Tijdens het schrijven van "Hung up" zochten we naar inspiratie om tot de ultieme dansplaat te komen. We hebben dan naar veel ABBA-liedjes en liedjes van Giorgio Moroder geluisterd. Uiteindelijk was het ABBA dat ons het meest kon overtuigen. Toen Stuart (Price, muziekproducer, red) me de keuze voor "Hung up" liet horen, heb ik nauwelijks op 10 minuten tijd er een tekst op geschreven." (Attitude)

"Ik heb een medewerker naar Stockholm gestuurd met een brief, waarin ik hen smeekte om hun muziek te mogen gebruiken, waarin ik hen vertelde hoe goed ik hun muziek vond en dat deze keuze een hommage aan hen was. Allemaal dingen die waar zijn. Björn en Benny hebben niet onmiddellijk positief gereageerd. Omdat ze eigenlijk niemand anders hun muziek laten gebruiken. Ze hadden dus evengoed kunnen weigeren. Maar, bedankt God, dat hebben ze niet gedaan." (Attitude)

ABBA-lid Benny Andersson: "We krijgen zoveel aanvragen om onze muziek te gebruiken, maar meestal antwoorden we negatief. Voor Madonna maakten we voor de 2e keer een uitzondering (The Fugees mochten eerder een sample van "The name of the game" gebruiken, red). Omdat we zoveel bewondering voor haar hebben. Ze heeft ballen aan haar lijf en dat al 21 jaar lang. Dat kan dus niet slecht zijn. En we zijn zeer tevreden met het resultaat: een voor 100 procent degelijke popplaat." (Sunday Telegraph, oktober 2005)

"Ze heeft het ons op zo’n vriendelijke manier gevraagd. Niet via advocaten, nee, ze heeft zelf een lief briefje geschreven. Eens we gehoord hadden wat ze met onze muziek ging doen, konden we niet anders dan positief reageren. Het resultaat klonk geweldig. We hebben dan de muziekrechten gedeeld." (SiriusXM, september 2009)

Zij en zij alleen besliste hoe haar dansen er uitzag

Het nummer werd ondersteund door een opvallende videoclip, waarbij vooral de levensechte dansroutine van Madonna opviel. Wat ook de bedoeling was, zo legde regisseur Johan Reck (die intussen ook meewerkte aan populaire tv-series als "Breaking bad" en "Chernobyl", red) in augustus 2006 op MTV uit.

Johan Renck: "Nadat Madonna creatieve meningsverschillen over de video gekregen had met David LaChapelle (regisseur van muziekvideo’s van onder meer Mariah Carey en Christina Aguilera, red), contacteerde ze me omdat er vaart achter gezet moest worden. Ze klonk echt hopeloos. Ze heeft me de muziek dan op een bandje opgestuurd, ik heb die op een parking beluisterd en was onmiddellijk akkoord om met haar samen te werken. En het moest snel gaan, een dag later vonden de opnames al plaats. Over het concept is dus niet veel nagedacht. Alleen was duidelijk dat niet de muziek, maar de lichaamsexpressie het centrale thema moest zijn."

"Madonna’s solodans was geïnspireerd op de 3 films van John Travolta: "Saturday night fever", "Grease" en "Perfect". De opnames daarvan hebben een 3-tal uur geduurd. En dan te denken dat ze net daarvoor van een paard gevallen was. "Ik heb enorm veel pijn", zei ze dan, rustte 2 minuten, om er vervolgens weer voor te gaan. Nee, Madonna weet waar haar prioriteiten liggen."

"Zij en zij alleen besliste hoe haar dansen er uitzag. Dit keer wilde ze het eerder rauw en ongekuist, alsof je naar een documentaire zat te kijken. Waar ik me helemaal in kon vinden, want zo kon ik haar op een realistische manier tonen en niet zoals we haar kenden, compleet opgepoetst en gestyled."

 "Hung up" werd uiteindelijk een van de grootste hits van Madonna, met een eindeloze lijst van nummer 1-posities wereldwijd. Ook in Vlaanderen werd eind 2005 3 weken lang de hoogste positie bereikt en hield het nummer het liefst 6 maanden in de hitparade vol. Op de MTV Video Music Awards van 2006 kaapte de video alvast 5 nominaties in de wacht:

Meest gelezen