AFP or licensors

Azerbeidzjan geeft 2.783 gesneuvelde militairen toe bij de recente oorlog om Nagorno-Karabach met Armenië

De regering van de Kaukasische republiek Azerbeidzjan geeft toe dat het 2.783 militairen verloren heeft bij de recente oorlog met Armenië. Toe nu toe had Azerbeidzjan altijd geweigerd om het aantal gesneuvelden bekend te maken. De herovering van een groot deel gebied op de Armeniërs heeft dus wel veel mensenlevens gekost.

Tijdens de oorlog die in september begon, weigerde Azerbeidzjan om getallen over verliezen bekend te maken. Wellicht moest dat het moreel van de troepen en van de  bevolking ondersteunen. De regering in Bakoe maakte wel melding van meer dan 90 burgers die werden gedood.

Vandaag heeft het land dus wel cijfers over gesneuvelden bekendgemaakt. Het zouden er 2.783 zijn, dat is meer dan de 2.425 Armeense militairen die zouden zijn gesneuveld. De Armeniërs spreken ook over meer dan 300 burgerslachtoffers. 

Azerbeidzjan heeft de oorlog dus wel gewonnen, maar wel ten koste van veel mensenlevens. Militair kon het een deel van Nagorno-Karabach heroveren en volgens het recente door Rusland bemiddelde bestand moesten de Armeniërs ook het eerder veroverde gebied tussen Nagorno-Karabach en de republiek Armenië ontruimen en overdragen. Dat is intussen gebeurd. 

En wat nu?

Het hoge aantal slachtoffers zal wellicht de euforie over de herovering van een aantal betwiste gebieden niet echt temperen. Het autoritaire regime van president Ilham Aliev in Azerbeidzjan wist zich tijdens de oorlog gesteund door de publieke opinie. (Lees verder onder de foto).

Voor hun vertrek hebben veel Armeense inwoners hun huizen in brand gestoken.
AFP or licensors

Azerbeidzjan mag dan ook veel in 1993 verloren gebied heroverd hebben, de indertijd meer dan honderdduizend gevluchte Azeri's zullen nog niet meteen kunnen terugkeren. Voor hun vertrek hebben Armeense troepen en burgers die er waren gaan wonen huizen en infrastructuur verwoest volgens een tactiek van "verschroeide aarde". Er moet daar eerst ontmijnd worden en de wederopbouw zal wellicht lang duren, ook al heeft het Azerbeidzjan veel inkomsten uit olie en gas uit de Kaspische Zee. 

De hoofdprijs blijft grotendeels ook buiten bereik: het grootste deel van Nagorno-Karabach (of Artsakh in het Armeens) zelf blijft onder Armeense controle en dankzij Russische vredestroepen lijkt het conflict voor lange tijd bevroren. 

Meest gelezen