Bangladesh begint met omstreden verhuizing van Rohingya-vluchtelingen naar afgelegen eiland

Bangladesh is begonnen met de omstreden verhuizing van honderden Rohingya-vluchtelingen naar Bhasan Char. Dat is een kunstmatig aangelegd onbewoond eiland dat erg kwetsbaar zou zijn voor hevige stormen en overstromingen. Mensenrechtenorganisaties vragen dat de verhuizing wordt stopgezet. Ook de Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit. 

Bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen leven in erbarmelijke omstandigheden in kampen in het zuiden van Bangladesh. De Rohingya zijn een overwegend islamitische minderheid die de voorbije jaren met bruut geweld is verdreven uit buurland Myanmar. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Zo'n 100.000 vluchtelingen wil Bangladesh nu overbrengen van de overbevolkte kampen op het vasteland naar Bhasan Char,  een eiland op drie uur varen in de Golf van Bengalen. 

Bhasan Char is een kunstmatig aangelegd eiland met puin uit de Himalaya. Het ligt niet enkel ver van de kust, het zou bovendien ook het risico lopen om onder water komen te staan bij stormen. Om die reden zouden de barakken voor de vluchtelingen ook op palen worden gebouwd. Er is een dijk van drie meter hoog opgetrokken, maar bij stormweer zouden golven van vier tot vijf meter hoog op het eiland inbeuken.

AFP or licensors

De VN, die vorig jaar al haar bezorgdheid uitsprak over Bhasan Char, heeft in een statement laten weten niet betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding van de hervestiging, noch bij de selectie van de vluchtelingen. Ze dringt erop aan dat die vrij en geïnformeerd een beslissing kunnen nemen over de hervestiging. Mensenrechtenorganisaties vragen de regering van Bangladesh kortweg om af te zien van de verhuizing. 

Vrijwillig?

Maar vandaag al zijn zo'n 1.000 Rohingya met bussen overgebracht naar de haven van Chittagong. Van daaruit zullen ze morgen met schepen van de marine naar het eiland worden gebracht. 

AFP or licensors

Dat ze vrijwillig vertrekken, klopt niet, zeggen mensenrechtenorganisaties. Het Franse persagentschap AFP citeert ook getuigen die zeggen dat hun familieleden onder druk werden gezet. "Ze hebben mijn zoon geslagen en zelfs zijn tanden gebroken opdat hij ermee zou instemmen om naar het eiland te vertrekken", zegt een 60-jarige vrouw aan AFP.

De regering van Bangladesh ontkent dat de vluchtelingen gedwongen vertrekken. "We hebben beslist om 23.000 families vrijwillig naar Bhasan Char te begeleiden", zegt de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de minister dreigen delen van het overbevolkte kamp te worden bedolven onder modderstromen en zullen de vluchtelingen beter gehuisvest zijn op het eiland. 

Meest gelezen