Sterven? Nooit van mijn leven

Corona maakt ons misschien net iets te bang. Misschien moeten we weer nieuwsgieriger worden naar wat we niet kennen. Diverse vragen over de dood. Diverse dooddoeners over de dood. De dood, onze enige zekerheid in het leven… Ook in C-tijden!

Dit is een pleidooi voor bescheidenheid en ontzag

Wordt dit een pleidooi om de C-maatregelen te ontkrachten? Allerminst. Immers, wie weet nu precies hoe deze vreemde indringer kan worden onttroond en ontkroond? Nee, dit is een pleidooi voor bescheidenheid en ontzag. 

Waarom is de mens zo bang om dood te gaan? Wat maakt dat we als de dood zijn om ons leven op te geven? Is het alleen maar angst voor het onbekende? Is het slechts krampachtig vasthouden aan ‘wat we kennen’? Ook al is ‘wat we kennen’ niet altijd even prettig? Maakt de mens zichzelf ongelukkig door die krampachtigheid? Door die angstige, angstvallige vasthoudendheid?

Wat maakt dat de meeste mensen ‘gekende’ dingen niet kunnen of durven loslaten? Ook al zijn die ‘gekende dingen’ niet altijd even prettig? Moet een mens altijd gelukkig zijn? Brengt een ongelukkige periode ons niet steeds een stap(je) dichter bij onze ware kracht?

Een wereld zonder ongelukkig zijn? Een pudding?

Hoe zou de wereld eruit zien zonder ongelukkig zijn? Als een soort pudding misschien? Hoe zou de wereld eruit zien zonder angst voor verlies (van het leven)? Als een fris, nieuw en dagelijks boeiend avontuur misschien?

In plaats van een dagelijkse terugtrekking, in vragen als: Wat als ik mijn mondmasker niet tijdig opzet? Wat als ik besmet raak? Wat als ik ziek word?

Wat als ik sterf?!? 

Onlangs hoorde ik een buurvrouw van 74 paniekerig fulmineren, toen ze een buur tegemoettrad in de tuin: ‘Wacht even, ik moet mijn mondmasker opzetten! Wacht! Wacht!’ Ik zei, al lachend: ‘Stel je voor dat je besmet raakt. Stel je voor dat je sterft.’

Waarop genoemde buurvrouw - ondertussen mét mondmasker - overtuigd antwoordde: ‘Nooit van m’n leven!’

Als dit niet getuigt van humor! Maar misschien was het niet als grap bedoeld? En getuigt het eerder van een onbewust leven?

Wees nieuwsgierig

Leve het leven! Leve de dood! Dat is uiteindelijk toch ons lot? Wie weet wat dit lot ons nog zal brengen? 

Wees nieuwsgierig, lieve medemensen. Moge je nieuwsgierigheid groter zijn dan je angst. Ook in C-tijden! (Maar zet wel tijdig je mondmasker op - ha! - je weet maar nooit.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen