Videospeler inladen...

BEKIJK: Kabels knappen een na een tot wereldberoemde Arecibo-telescoop finaal instort

Er zijn vandaag dronebeelden verspreid van de instorting van de Arecibo-radiotelescoop op het eiland Puerto Rico in de Caraïbische Zee. De installatie van 900 ton met een diameter van 305 meter was decennialang de grootste radiotelescoop ter wereld. De eigenaar, de Amerikaanse National Science Foundation (NSF), wil het observatiestation openhouden en hun werk voortzetten.

De 57 jaar oude radiotelescoop werd in een kalksteendepressie gebouwd en staat dus vast op de grond, waardoor hij niet kan bewegen. De antenne die er boven hangt, kon dat wel. De telescoop was in 2017 al eens beschadigd geraakt door de orkaan Maria. En in augustus vorig jaar en ook nog dit jaar knapte een aantal keer onverwachts een kabel af. Eerder deze week is de telescoop helemaal ingestort.

"We zijn bedroefd door wat er gebeurd is, maar ook dankbaar dat er geen gewonden zijn gevallen", zegt NSF-directeur Sethuraman Panchanathan in een persbericht. "Onze focus ligt nu op het in kaart brengen van de schade, een manier bedenken om de rest van het observatiestation open te houden en de wetenschappelijke gemeenschap te blijven ondersteunen."

De NSF werkt aan een plan om het personeel in dienst te houden en verder wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. In het verleden werd de radiotelescoop gebruikt om baanbrekend onderzoek te verrichten. De telescoop werd onder meer gebruikt om asteroïden te volgen, om te bepalen of planeten mogelijk bewoonbaar zijn en of er in het heelal sporen zijn van buitenaards leven.

Ooit was de Arecibo de grootste radiotelescoop ter wereld. Maar toen in 2016 in de Chinese zuidwestelijke provincie Guizhou een radiotelescoop met een diameter van 500 meter in gebruik werd genomen, moest de Arecibo die status afstaan.

Meest gelezen