BEKIJK: Chinese maanlander Chang'e-5 weer opgestegen van de maan 

Na dinsdag op de maan te zijn geland en daar stalen te hebben genomen, is de Chinese robot Chang'e-5 weer opgestegen van het hemellichaam, zo hebben Chinese staatsmedia gemeld.

Voor het eerst werd een Chinees ruimtetuig vanop een ander hemellichaam gelanceerd. Dit gebeurde om 16.10 uur Belgische tijd, toen de motoren van de stijgmodule aanfloepten. Voordien is een kleine Chinese vlag ontplooid, aldus de China's Daily.

De module zet nu koers naar het moederschip ("orbiter") dat op een hoogte van zowat 200 kilometer boven de natuurlijke satelliet van de aarde draait. Na zes minuten kwam de stijgmodule in een baan rondom de maan terecht, meldde de gezaghebbende website space.com.

Bekijk de beelden hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Koppeling

Zaterdag volgt in een baan rondom het hemellichaam de finale nadering tussen beide ruimteschepen, om 3,5 uur later te koppelen. Daarna verhuizen de stalen naar de terugkeermodule. Nog eens daarna ontkoppelen de opstijgmodule en het moederschip.

De "orbiter" en zijn terugkeermodule zetten vervolgens koers naar onze planeet, maar het is enkele dagen wachten tot er een nauw "venster" komt om de motoren tot ontbranding te laten komen. De reis terug duurt 112 uur. In een baan rond de aarde scheiden ook de wegen van die twee modules.

Chang'e 5 stijgt op op de maan.
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Binnen-Mongolië

De terugkeermodule moet dan "midden december" landen in Siziwang Banner in Binnen-Mongolië. Daar landen ook Chinese astronauten na hun missie, weet space.com.

Het is voor het eerst sinds 1976 dat stalen van de maan naar de aarde komen. De missie was op 24 november met een Lange Mars-5 draagraket gelanceerd.

Chang'e 5 stijgt op op de maan.
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Meest gelezen