Radio 2

Dak van Slachthuis Anderlecht wordt bedekt met zonnepanelen

Het dak van de historische markthal van het slachthuis in Anderlecht wordt binnenkort bedekt met zonnepanelen. De totale oppervlakte van de zonnepanelen zal 1,2 hectare bedragen. Ze zullen energie opwekken voor 700 gezinnen.

De NV Abattoir gaat samen met de Brusselse start-up Skysun een zonnepark aanleggen op het dak van de historische markthal van het slachthuis. De markthal is gebouwd  in 1890; ze is beschermd als monument. Er is daarom bijzonder veel zorg besteed aan de integratie van de zonnepanelen in het dak. 

Win-win

Voor de NV Abattoir is de investering een goede zaak. "Skysun renoveert het dak van onze historische markthal en draagt daarvoor de meeste kosten", weet Elke Tiebout, de CEO van de NV Abattoir. "Bovendien kunnen wij een deel van de opgewerkte energie voor onszelf gebruiken. Op die manier kunnen wij nog meer een CO2-neutraal bedrijf worden. De rest van de energie komt op het net terecht."

Look van toen

De eerste panelen zijn momenteel al gelegd. Het project moet in de loop van volgend jaar klaar zijn. "We zullen dan het grootste architecturale zonnepark van Europa bezitten", stelt Tiebout. "De zonnepanelen zullen de look van de oorspronkelijke dakbedekking grotendeels nabootsen. Het project kreeg mede daarom de goedkeuring van de Brusselse diensten voor de bescherming van het architecturaal patrimonium."

Meest gelezen