Erika Vlieghe over lange vaccinatieperiode: "Samen uit, samen thuis, maatregelen volgen tot er voldoende immuniteit is" 

Ook wie het coronavaccin al heeft gekregen, zal zich aan de coronamaatregelen moeten houden. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe in "De wereld vandaag". "Het is samen uit, samen thuis. We moeten ons allemaal aan de maatregelen blijven houden tot we voldoende immuniteit bereikt hebben als maatschappij." De overgangsperiode zal niet makkelijk zijn, erkent Vlieghe, maar we zullen het eindpunt wel steeds dichter zien komen.

Als alles goed gaat, worden begin januari de eerste mensen in ons land gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste vaccins gaan naar de bewoners en het personeel van woonzorgcentra en zorginstellingen. Daarna kunnen álle 65-plussers, risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en mensen met essentiële functies ingeënt worden. Wanneer we aan de brede bevolking toe zijn, zullen we al maanden verder zijn.

Erika Vlieghe vindt het een logische keuze. "Dat zijn ook de prioriteiten die we vaak bij andere vaccinatieprogramma's zien. Je gaat eerst de mensen inenten bij wie je de meeste sterfte kan voorkomen. En ook de mensen die hen verzorgen, om de impact op het zorgsysteem te verminderen."

"Het gaat hier niet om wie het vaccin het meest verdient", voegt ethicus Ignaas Devisch toe in "De afspraak". "We hebben het allemaal zwaar. Het gaat om medische noodzaak. Dan moet je kijken naar wie dat het meest nodig heeft."

Bekijk hieronder "De afspraak" over de vaccinatiestrategie, met infectiologe Erika Vlieghe, ethicus Ignaas Devisch en Dirk Ramaekers, het hoofd van de bevoegde taskforce (lees voort onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Op de kalender wil Vlieghe zich niet vastpinnen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vreest alvast dat het een heel jaar in beslag kan nemen. "De minister is een uiterst voorzichtig man. Ik denk dat het goed is om daar zorgvuldig en voorzichtig in te zijn en mensen niets te beloven dat je niet kan beloven. Je hangt van veel dingen af die nog wat ongrijpbaar zijn: hoe snel gaat de productie en hoeveel vaccins gaan we krijgen?", zegt de infectiologe.

We moeten voorzichtig zijn en niets beloven dat we niet kunnen beloven

Infectiologe Erika Vlieghe

De komende maanden krijgen we dus een situatie waarbij een deel van de bevolking al gevaccineerd zal zijn en een ander deel niet. Hoe moeten we daarmee omgaan? "Veel mensen hebben de indruk dat ze vanalles zullen mogen als ze gevaccineerd zijn. Zo werkt het natuurlijk niet", zegt Vlieghe. "Samen uit, samen thuis. Je vaccineert eerst de mensen die ernstig ziek kunnen worden en dan breid je dat stapje per stapje uit naar de rest van de bevolking. We moeten ons allemaal aan de maatregelen blijven houden tot we voldoende immuniteit bereikt hebben als maatschappij."

Bovendien zijn er nog heel wat onzekerheden. "We gaan gaandeweg meer leren over hoe effectief de vaccins echt zijn bij onze kwetsbaren. We zullen moeten kijken hoe de epidemie evolueert. Het is heel gevaarlijk om voorafnames te doen, bijvoorbeeld: bij zoveel gevaccineerde 80-plussers kunnen we dit of dat doen. Daar moeten we heel voorzichtig mee zijn."

2021 wordt een overgangsjaar

Infectiologe Erika Vlieghe

Volgens Vlieghe gaan we er best niet vanuit dat het een normale zomer zal zijn. "2021 wordt een overgangsjaar." En die overgangsperiode zal niet makkelijk zijn, erkent ze. Daarom zal er goede communicatie en motivatie nodig zijn vanuit de overheid. Maar ze wijst er wel op dat we het eindpunt steeds dichter zullen zien komen. "Dat perspectief moet het belangrijkste zijn."

"Het is een beetje als examens doen: het is pas gedaan na het laatste examen, maar je mag natuurlijk al dromen wat je gaat doen als die examens voorbij zijn."

"We moeten ons eraan optrekken dat er in zo’n korte tijd een vaccin is ontwikkeld", zegt Devisch. Dat biedt perspectief, zeker als je kijkt naar hoe het in het verleden verliep. We mogen de medische wetenschap op onze blote knieën bedanken."  

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in "De wereld vandaag":

Meest gelezen