AFP or licensors

Ethiopische troepen poseren in "bevrijde hoofdstad van Tigray", maar situatie blijft er wel erg grimmig

Het Ethiopische leger zegt dat het Mekelle, de hoofdstad van de provincie Tigray, stevig in handen heeft. Tegelijk is er evenwel een groot tekort aan voedsel en medisch materiaal. Ethiopië zou nu wel toelaten dat de Verenigde Naties humanitaire hulp naar de door oorlog getroffen provincie Tigray sturen.

Vorig weekend kondigde de Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed aan dat zijn leger Mekelle , de hoofdstad van de noordelijke provincie Tigray, veroverd had. Er zijn nu inderdaad beelden van Ethiopische militairen in de stad, onder meer van soldaten die poseren voor een overwinningsmonument van hun vijand, het Volksbevrijdingsfront voor Tigray of TPLF, zoals blijkt uit deze tweet van Abdilahi Abdirahman, een journalist uit het naburige Somaliland, een afgescheurd deel van Somalië. De foto's komen van het officiële persagentschap van Ethiopië dat dus onder controle van de regering staat.

Dat bewijst echter nog niet dat de oorlog gewonnen is. Het TPLF zou Mekelle vrij snel verlaten hebben en zou van plan zijn om een guerrillaoorlog te voeren op het platteland en in de bergen. Zo claimt de groep de oude hoofdstad Axum heroverd te hebben. Ook elders zou nog gevochten worden.

Het regeringsleger zou intussen wel een aantal telecom- en andere verbindingen heropend hebben, maar enkel in westelijke gebieden die stevig onder controle staan van het leger en aanverwante milities. 

Bekijk hier de eerste beelden van Mikelle sinds de uitbraak van de oorlog begin november. Er is geen onafhankelijke informatie beschikbaar uit Tigray, deze beelden zijn afkomstig een pro-Ethiopisch nieuwsmedium en zijn dus gekleurd.

Videospeler inladen...

Internationale hulp mag nu toch naar Tigray

Sinds het begin van de inval van het Ethiopische leger in Tigray op 4 november was zo goed als alle communicatie met de buitenwereld onmogelijk. Dat maakt het ook erg moeilijk voor ons om een beeld te krijgen van wat er nu echt aan de hand is in Tigray. 

Al die tijd was Tigray ook onbereikbaar voor humanitaire hulp, maar dat zou binnenkort veranderen. De Ethiopische regering heeft gisteren een akkoord gesloten met de Verenigde Naties waardoor internationale humanitaire hulp naar Tigray kan gaan, of tenminste naar die gebieden die onder controle staan van het regeringsleger. 

Volgens lokale bronnen is dat wel dringend nodig, want twee van de zes miljoen inwoners van Tigray zou zonder voedsel dreigen te vallen. Zeker is dat in de hoofdstad Mekelle een groot tekort is aan pijnstillers, lijkenzakken en ander medisch materiaal in de ziekenhuizen die vol liggen met gewonden. Los daarvan woedt ook het coronavirus in het land.

Een bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar 96.000 vluchtelingen uit buurland Eritrea die al jaren in opvangkampen in Tigray verblijven en dus geplet dreigen te worden tussen twee strijdende kampen. Sommige waarnemers vrezen dat de Ethiopische premier Abiy -die goede banden heeft met de machthebber in Eritrea- die mensen zou dwingen om naar hun land terug te keren. Los daarvan zijn nog eens 45.000 mensen uit Tigray zelf naar buurland Soedan gevlucht voor het geweld. Dat straatarme land heeft dan ook buitenlandse hulp nodig om die massa op te vangen.

Meest gelezen