Radio 2

Gent wil minder pakjesdiensten in de stad: “We willen gevulde én schonere bestelbusjes”

De stad Gent bekijkt hoe ze het leveren van pakjes vlotter en milieuvriendelijker kan laten verlopen. Op dit moment worden er naar schatting zo’n 20.000 pakjes per dag geleverd in de binnenstad. Dat zorgt voor veel hinder en het kan efficiënter. Er wordt samen met andere centrumsteden gezocht naar oplossingen. 

“Voor de coronacrisis werden er zo’n 10.000 pakjes per dag afgeleverd in het centrum van Gent”, vertelt schepen van economie Sofie Bracke (Open VLD) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Dat wil zeggen dat er dagelijks tussen de 75 en 100 wagens de stad in en uit rijden. De cijfers zijn de laatste maanden verdubbeld. Dat komt deels door de coronacrisis, maar ook omdat er over het algemeen steeds meer mensen online kopen.” Gent zoekt nu samen met de andere centrumsteden naar een oplossing om het leveren van pakjes efficiënter te laten verlopen. 

Moeilijke zoektocht

“We willen eigenlijk alleen nog maar volle en duurzame wagens in de stad”, gaat Bracke verder. “We willen geen halflege en vervuilende bestelwagens meer die op drukke momenten in de stad rijden. Op sommige momenten zie je in eenzelfde straat 3 wagens van een andere pakjesdienst rondrijden. Zij leveren dan bijvoorbeeld maar 1 of 2 pakjes af. Dat kan niet meer.” 

We hebben de afgelopen jaren al een aantal dingen getest, maar er bestaan betere oplossingen

Sofie Bracke (Open VLD), schepen in Gent

Gent zoekt al langer naar oplossingen om leveringen ecologischer te laten verlopen. “Het is een grote zoektocht”, gaat Bracke verder. “In het verleden hebben we ervoor gezorgd dat volle en minder vervuilende wagens ook buiten de venstertijden (uurregeling waar andere wagens zich aan moeten houden, nvdr.)  in onze stad mochten rijden. We hebben letterlijk de rode loper uitgerold voor zij die het goed doen, maar we voelen dat we nog betere oplossingen kunnen vinden.”

Depots en lockers

“We bekijken op dit moment of het mogelijk is om met depots te werken aan de rand van de stad”, zegt Bracke nog. “Zo kunnen we alle pakjes op 1 plek verzamelen en ervoor zorgen dat de wagens die onze wijken inrijden goed gevuld zijn. We willen dat het aantal vrachtbewegingen naar beneden gaat.”

“We bekijken ook of het mogelijk is om lockers te zetten op het openbaar domein. Misschien kunnen er zulke kastjes komen in sporthallen of aan zwembaden zodat mensen hun pakjes zelf ergens kunnen ophalen. We hebben een project ingediend om dat allemaal te kunnen realiseren”, aldus Bracke.

kasto80

Meest gelezen