Gent zet "nightlife coach" in om nachtleven naar hoger niveau te tillen: "Ik wil bruggen bouwen"

De stad Gent heeft een nightlife coach aangesteld om de communicatie tussen het nachtleven en het stadsbestuur beter te laten verlopen. De bedoeling is om het nachtleven te laten bruisen zonder dat het hinderlijk is, zodra dat weer coronaveilig kan.

“We hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan een actieplan voor het Gentse nachtleven”, vertelt schepen Sofie Bracke (Open VLD). “Een van de meest concrete realisaties is het aanstellen van een nightlife coach en het invoeren van een nightlife council.” De coach moet zorgen voor een betere communicatie tussen de stad en de sector en de adviesraad zorgt ervoor dat een bruisend nachtleven de leefbaarheid in de stad niet in de weg staat.

Het nachtleven wordt vaak gelinkt aan overlast en hinder, maar het is eigenlijk een heel creatieve sector

Sofie Bracke (Open VLD), schepen in Gent

“De sector wordt vaak vereenzelvigd met overlast en hinder, maar het nachtleven heeft ook heel veel positieve punten”, zegt Bracke nog. “De coach zal er onder meer voor zorgen dat dat meer in de kijker gezet  wordt.” 

Coach met ervaring

De stad heeft intussen Bart Meyskens aangesteld als coach. Hij heeft zelf al jarenlang ervaring in de horeca, maar heeft naar eigen zeggen ook voeling met wat een stad nodig heeft. “Ik voel me vereerd om de eerste coach te mogen zijn”, zegt Meyskens. “Ik heb de afgelopen maanden meegewerkt aan het samenstellen van het actieplan voor het nachtleven samen met 9 andere collega’s. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in de sector. Het begon als jonge gast die feestjes organiseerde en dat werd steeds professioneler. Ik zie dit eigenlijk een beetje als een roeping.”

Luisteren en helpen

“Ik zal heel veel werk hebben als coach”, gaat Meyskens verder. “Ik wil er in de eerste plaats voor zorgen dat mensen weten dat er iemand is om naar hen te luisteren. Ik zal het nachtleven op veel manieren ondersteunen. Zo zal ik hen onder meer helpen met het opstellen van subsidiedossiers. Daarnaast wil ik ook mensen dichter bij elkaar brengen. Ik wil letterlijk bruggen bouwen.”

De nightlife-coach moet zijn bevindingen briefen aan het stadsbestuur, zo kunnen we samen het nachtleven beter maken

Sofie Bracke (Open VLD), schepen in Gent

“We rekenen er ook op dat de nightlife coach de noden van de ondernemers uiteindelijk aan ons doorgeeft”, vult schepen Bracke aan. “We willen weten waar jonge ondernemers telkens opnieuw tegenaan lopen en hoe wij daar als stad tegenin kunnen gaan. We willen samen de sector kwalitatiever maken.”

Professioneler en inclusiever

De horeca heeft het het afgelopen jaar niet gemakkelijk gehad. De tijd dat de horeca gesloten was, heeft de stad wel gebruikt om te werken aan het positieve beeld van de sector. “Mensen zijn klaar om weer uit te gaan. Mensen willen dansen, feesten en elkaar zien”, zegt Meyskens nog. “Als we dat professioneler, kwalitatiever, duurzamer en inclusiever kunnen doen vanaf nu dan ben ik blij dat ik daar mijn steentje aan kan bijdragen.”

Jonge én oude ondernemers

“Een van de meest opvallende dingen die we zullen installeren, is een buddysysteem”, verduidelijkt Meyskens. “We gaan startende ondernemers koppelen aan iemand met veel ervaring. De ervaring die bij oudere ondernemers zit, kan heel waardevol zijn. Samen kunnen ze kijken waar een jonge ondernemer allemaal rekening mee moet houden: hoe zit het bijvoorbeeld met vergunningen? En wat zijn andere gevoeligheden voor een startende ondernemer?”

Behalve de coach krijgt Gent ook een nightlife-council. In die raad zullen vertegenwoordigers van de stad, de sector én de inwoners in dialoog gaan om tot een goed bruisend nachtleven te komen dat de leefbaarheid van de stad niet in de weg staat. 

kasto80

Meest gelezen