Radio 2

Kunstenaars en artiesten bellen met eenzamen: "We praten over pannenkoeken, maar ook over liefdesverdriet" 

Het "Belburo" van het Gentse artistieke initiatief "Covitesse 6" heeft de lijnen officieel geopend. Het gaat om een telefonische hulplijn die je kan opbellen als je een babbel nodig hebt. Je komt dan terecht bij een kunstenaar of een acteur/actrice die luistert maar bijvoorbeeld ook een verhaal vertelt. Al van bij de start van de telefoonlijn komen straffe verhalen binnen, getuigen actrices Marijke Pinoy en Jits Van Belle. 

De gesprekken die de artiesten binnenkrijgen op het "Belburo" zijn vaak luchtig. Maar er zijn ook ernstigere telefoontjes van mensen die bijna niet meer buitenkomen en met niemand een babbeltje kunnen slaan. "Ik had een vrouw aan de lijn die helemaal alleen was. Ze had maar 1 iemand naar wie ze eens kon bellen, maar die belde nooit naar haar", zegt actrice Marijke Pinoy. "Ze heeft geen kinderen en het was net gedaan met haar lief. Op zo'n moment besef je dat mensen het nodig hebben om te weten dat ze ergens naartoe kunnen om te zeggen dat het moeilijk gaat en om er eens over te praten."

Je beseft ineens dat er mensen zijn die niemand hebben, en dat zo'n telefoonlijn dan echt nodig is
Actrice Marijke Pinoy

Pannenkoeken en soep van de vrouw

Het Belburo kan dus helpen als je eens goed wil praten met iemand. Maar er zijn ook grappige "gewone" gesprekjes: "Er belde een jonge man met twee kleine kindjes", vertelt actrice Pinoy nog. "We babbelden over pannenkoeken en over het coronavirus. En over wat voor een vreemde tijd het nu is. Ik vroeg hem: kan ik je helpen met iets? En hij zei: je mag mijn twee wilde kinderen even opvangen", lacht Pinoy. "Er stond soep in de frigo door zijn vrouw gemaakt en daar gingen ze nu aan beginnen, vertelde de man nog."

Ken je dat mopje van de ballonnen die over de woestijn vliegen?

Een mannelijke acteur

De telefoonlijn bereikt niet alleen Gentenaars, maar ook inwoners van andere provincies. Actrice Jits Van Belle: "Er heeft al eens iemand uit Kortrijk en uit Mortsel gebeld. We zijn er voor iedereen." En mopjes mogen ook: een mannelijke acteur vertelt al eens graag een grapje tegen kinderen die bellen: "Ken je dat mopje van de ballonnen die over de woestijn vliegen? Zegt de ene ballon tegen de andere: pas op voor die cactus. Zegt de andere: daarvoor ben ik niet B(P)ANG!"

Covitesse 6

Het Belburo zorgt dus voor gesprekjes in alle ernst, maar ook met veel humor als dat kan. En de lijn is altijd beschikbaar als je een babbeltje nodig hebt. Naast de telefoonlijn organiseert het initiatief Covitesse 6 ook de "Genteniers op interGentie in de wijken". Dan komt een artiest(e) langs je huis om bijvoorbeeld een liedje te zingen of een kunstwerk te tonen. En er is ook "Covitrine", een initatief van de Gentse musea dat vitrines van huizen gebruikt als tentoonstellingsruimte.

Covitesse 6 organiseert ook speciale belsessies naar Gentse woonzorgcentra, naar het AZ Jan Palfijn-ziekenhuis, naar jongeren die het moeilijk hebben en anderen. Je kan bellen naar "Belburo Covitesse 6" op woensdag -en vrijdagavonden van 17.00 tot 21.00 uur op het nummer 09/274.52.77 of via ZOOM.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen