Griepvaccin langer voorbehouden voor kwetsbare groep: "Toont hoe moeilijk zelfs een geroutineerde vaccinatie kan zijn" 

Nog zeker tot halverwege deze maand zullen de griepvaccins in ons land voorbehouden blijven voor de meest kwetsbare groep. De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben die prioriteit verlengd. Het gaat dan onder meer om 65-plussers, chronisch zieken en zwangere vrouwen. Bijna alle vaccins die nog niet zijn afgeleverd, zullen namelijk nodig zijn om aan de behoeften van die prioritaire groep te voldoen. Mensen met een lagere vaccinatieprioriteit komen op een wachtlijst terecht. "Het illustreert hoe moeilijk zelfs een geroutineerde vaccinatiecampagne kan worden", aldus federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). 

Ons land had voor de komende seizoensgriep in totaal zo'n 2,9 miljoen griepvaccins beschikbaar. Dat is ongeveer een half miljoen dosissen meer dan de voorgaande jaren. Daar heeft de vorige regering nog voor gezorgd, om te anticiperen op een grotere vraag in het licht van de corona-pandemie. 

Het goede nieuws is dat iedereen die in de prioritaire doelgroep A zit en wil gevaccineerd worden, normaal gezien zal kunnen gevaccineerd worden. Het gaat dan onder meer om iedereen vanaf 65 jaar, zwangere vrouwen, mensen met chronische aandoeningen, personen die onder hetzelfde dak wonen met zulke kwetsbare mensen en gezondheidspersoneel. De Apothekersbond roept iedereen uit die categorie die bij de apotheker een vaccin gereserveerd heeft op om zeker hun vaccin af te halen.

Maar mensen uit categorie B (personen tussen 50 en 65 jaar oud) die nog geen vaccin hebben gehaald bij de apotheek, komen daar momenteel op een wachtlijst terecht. Zo'n wachtlijst voor een griepvaccin is ongezien in ons land. Dat heeft alles te maken met de sterk gestegen vraag bij de risicogroepen om dit jaar ingeënt te worden tegen de seizoensgriep dit jaar.

"We zitten daar inderdaad met een moeilijkheid", antwoordde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vanmiddag in de Kamer op een vraag van Kamerlid Jean-Marie Dedecker. "Een vervelende boodschap voor die mensen", aldus de minister.

Prioriteit

"We hadden op 16 november 474.000 griepvaccins voorradig bij de groothandel en de apotheken. Op dat ogenblik was de raming dat we voor de belangrijkste prioritaire doelgroep (de zogenaamde groep A) misschien wel nog 420.000 vaccins zouden nodig hebben. Dat betekende eigenlijk dat we alles moeten inzetten op het leveren van deze griepvaccins aan de groep A. En dus hebben we inderdaad laten weten aan de apothekers dat men nu eerst deze mensen van het griepvaccin moet voorzien", heeft minister Vandenbroucke verklaard in het Parlement.

Eind oktober werd een eerste keer beslist om prioriteit te geven aan groep A. Die prioriteit wordt nu verlengd. In de tweede helft van deze maand komt er opnieuw een evaluatie van de beschikbaarheid en tot dan zullen apothekers geen vaccin afleveren aan mensen uit de doelgroep B. De kans bestaat dus dat sommigen onder hen uiteindelijk geen vaccin zullen kunnen krijgen, want er is ook wereldwijd geen reserve meer beschikbaar.

Wie uit categorie B eerder dit najaar al een vaccin kon bekomen en in de koelkast heeft liggen, mag dat vaccin wel laten toedienen. "Het zou jammer zijn mochten er anders vaccins verloren gaan", klinkt het bij de apothekers. Mensen die niet in de categorieën A of B zitten (denk aan een gezonde student of werknemer zonder aandoening), konden dit jaar overigens in principe sowieso geen griepvaccin bestellen. 

Meest gelezen