Videospeler inladen...

Jeroen Olyslaegers over nieuwe roman "Wildevrouw": "Ik hoop dat jonge mensen de 16e eeuw ontdekken"

Een Antwerpse herberg in de 16e eeuw: dat is de uitkijkpost van Jeroen Olyslaegers in zijn nieuwe boek "Wildevrouw".  Een tijdvak waar nog veel historisch onderzoek naar kan gebeuren en dat uiterst relevant is voor vandaag, vindt de schrijver.

Met zijn vorige roman"Wil" uit 2016 raakte Jeroen Olyslaegers een gevoelige snaar. Het verhaal over de morele dilemma's van een collaborateur in Antwerpen kreeg vele prijzen en viel in de smaak bij het grote publiek. Maar al tijdens het schrijven van "Wil" kreeg Olyslaegers het idee voor een stap verder terug in de geschiedenis. Dezelfde stad Antwerpen, maar dan in de 16e eeuw. Hij zette alvast zijn researcher Stef Franck aan het werk. Vier jaar later is "Wildevrouw" klaar.  

De wereld komt samen in een herberg

In "Wildevrouw" is herbergier Beer de verteller. In "De wereld vandaag" op Radio 1 vertelt Jeroen Olyslaegers waarom:   "Dat is heel simpel. De wereld komt samen in een herberg, zeker in die tijd." Inspiratie vond de auteur onder meer in een ander boek, "Het mandement van Bacchus" van Paul Verhuyck en Corine Kisling. Daarin worden niet minder dan 82 herbergen uit het jaar 1580 in Antwerpen beschreven, compleet met de namen van herbergiers en welke wijnen en bieren er werden geschonken. "Dat boek was een goudmijn. Toen was ik vertrokken." 

Naast  Beer blijft de "Wildevrouw" uit de titel mysterieus. "Het gaat over het verlangen van een wildeman voor iemand die onbereikbaar is. Voor mij als schrijver is ze ook een mysterie. Ik ben nooit zo diep in het personage afgedaald dat ik haar helemaal duidelijk heb gemaakt. Ik heb intuïtief beslist om dat niet te doen."

Van historisch opzoekwerk tot roman is een lange weg. Jeroen Olyslaegers: "Een romancier is een speler. Als ik de lezer een teletijdmachine wil aanbieden, dan moet ik het natuurlijk eerst zelf voelen. Het heeft veel tijd en werk gevergd voor ik zelf in die trip, in de 16e eeuw zat."  

De 16e eeuw is relevant voor vandaag

Voor Olyslaegers mag er best wat meer aandacht zijn voor dat tijdvak. "We zijn geobsedeerd door de 20e eeuw. Als je in een boekhandel binnenstapt gaat drievierde van de boeken in de geschiedenisafdeling over de Tweede Wereldoorlog. Waar ik ook aan heb bijdragen. Maar ik hoop dat jonge mensen met interesse voor geschiedenis ook eens kijken naar de 16e eeuw, waar zoveel materiaal ligt. Er kan nog geweldig veel historisch onderzoek worden gedaan. En bovendien is het relevant voor de wereld van vandaag."

In "De Afspraak" op Canvas citeerde Olyslaegers uit zijn boek: "Eenheid baart vrijheid en de vrijheid verscheurt vervolgens de eenheid." De eenheid van Antwerpen in de Gouden Eeuw (1485-1585) leverde de groeiende middenklasse luxe en vrijheid op. "Het probleem is dat de vrijheid van die groep primeerde op het grotere geheel. Dat gaat ook over onze tijd, over de Europese Unie, over België."

Open boek voor de lezer

Olyslaegers is uitzonderlijk open over zijn eigen schrijfproces. "Ik geloof in een grote generositeit tegenover mijn lezers en tegenover mezelf. Ik wil mijn bronnen niet verborgen houden, maar delen." Op de website Wildevrouw schreef Jeroen Olyslaegers tien mini-essays over onderwerpen die in zijn nieuwe roman aan bod komen. Omdat er niet zoveel informatie beschikbaar is. "Jan Lampo heeft "Gelukkige stad" geschreven, maar voor de rest is er niet zo veel bronnenmateriaal. We wilden iets beters brengen dan een Wikipedia-pagina."

Tijdens het schrijven van het boek was er ook al een blog, een "dwaaltuin" waar de toekomstige lezer kon volgen hoe het boek tot stand kwam. "Ik ga heel transparant om met mijn werkproces, dat is voor mij als schrijver een meerwaarde." Jeroen Olyslaegers is daarenboven "interactief" op Facebook. "Ik wil mijn eigen mediakanaal genereren en een gesprek kunnen hebben met mijn lezers."

Door corona is er geen sprake van een boekvoorstelling en is het erg moeilijk om die lezers te ontmoeten. Vandaag en morgen brengt Olyslaegers zijn nieuwe roman daarom per bakfiets naar enkele lezers in Antwerpen. 

Bekijk hier het gesprek met Jeroen Olyslaegers in "De afspraak" op Canvas, over "Dulle Griet" van Bruegel, over de 16e eeuw als de "zwarte doos" van Antwerpen, over de historiek van de wildeman en de wildevrouw en over de lessen die we kunnen trekken uit die periode:

Videospeler inladen...

Meest gelezen