© VRT - Geert Van Hoeymissen

Jill Peeters maakt met Canvas reeks over klimaat en biodiversiteit

Jill Peeters, de voormalige weervrouw van VTM, begint binnenkort met de opnames voor een nieuwe Canvas-reeks over het klimaat en biodiversiteit. De uitzending is gepland voor het najaar van 2021. Peeters probeert er het antwoord te vinden op meerdere vragen, zoals wat ons vandaag eigenlijk nog tegenhoudt om de nodige keuzes te maken voor een gezondere planeet, en hoe we de aarde nog kunnen redden.

In de reeks zal Jill Peeters (45) op zoek gaan naar antwoorden op vragen als: kunnen we onze zieke planeet weer gezond maken? Kunnen we haar nog redden op intensieve zorg, of moeten we stilaan denken aan palliatieve zorg, een soort stervensbegeleiding? Waar moeten we beginnen, en wat houdt ons vandaag eigenlijk nog tegen? 

Want zoals VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gisteren nog maar eens onderstreepte tijdens een donderspeech in New York, over de staat van onze planeet: die is "gebroken" door de oorlog die de mens voert met de natuur, zei hij, en er moet dringend iets gebeuren. Want op 12 december is het dan wel de vijfde verjaardag van het Klimaatakkoord van Parijs, er is sindsdien in de praktijk eigenlijk nog maar weinig veranderd

Zo tekenden we in de jaren na Parijs nog een recorduitstoot op van broeikasgassen die de aarde doen opwarmen, en was er de coronacrisis nodig om die uitstootcurve een beetje af te vlakken. 

Ik vraag me voortdurend af waarom er 'niets' gebeurt, terwijl we weten wat er op ons afkomt en we zelfs de oplossingen kennen

Jill Peeters zegt daarover het volgende: "Ik vraag me voortdurend af hoe het komt dat we wéten wat er op ons afkomt, dat we zelfs de oplossingen kennen, en dat er toch ‘niets’ gebeurt. Net daarom wil ik zo graag dit programma maken met Canvas."

Peeters kijkt ernaar uit om het bredere verhaal te vertellen: "Als je dagdagelijks bezig bent met het weer te voorspellen, gun je jezelf niet de tijd en ruimte voor de dingen die er echt toe doen. De verstoring van het klimaat en het verlies van onze biodiversiteit zijn zonder meer de grootste uitdagingen die wij, als mens, nu al recht in de ogen kijken."

Bovendien zijn het de armere landen die het eerst en het zwaarst getroffen worden: "Vooral het onrecht dat hiermee gepaard gaat, raakt me. Toen ik stopte als weervrouw, hoorde ik dat veel mensen me gingen missen voor mijn zonnige weerberichten, maar misschien nog meer voor mijn klimaatwerk. Ik zie dat ook aan de mensen die mij blijven contacteren: beleidsmakers, ondernemers, jongeren… ze hebben nood aan een vertrouwenspersoon die hen een heldere uitleg kan geven over de onzekerheden waarmee ze worstelen, en de mogelijkheden die ze zien. Dit programma past perfect binnen dat verhaal dat ik wil vertellen.” 

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen