Journaliste Kristien Bonneure verkozen tot nieuw lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) heeft zopas vijf nieuwe leden verkozen, onder wie Kristien Bonneure, journaliste bij de VRT. Ook Hind Fraihi, journaliste en columniste bij De Tijd, auteur Joke Van Leeuwen, literatuurwetenschapper Lut Missinne en taalkundige Lieve De Wachter zijn voortaan lid van KANTL. 

Met de vijf nieuwe verkozen leden telt de Academie nu 35 leden. "Voor het eerst zijn ook twee leden aangeworven die niet tot een van de drie 'klassieke' categorieën behoren (taalkundigen, literatuurwetenschappers of auteurs), maar die op een andere manier een grote bijdrage geleverd hebben aan de zorg voor en de promotie van het Nederlands", stelt KANTL in een persbericht. Het gaat om journalisten Kristien Bonneure en Hind Fraihi. Het is ook opvallend dat alle nieuwe leden vrouwen zijn. 

Kristien Bonneure reageert verrast en vereerd. "Het is nog zoeken naar welke rol ik er zal kunnen spelen, want ik ben geen taalkundige", zegt ze. Bonneure studeerde politieke en sociale wetenschappen en werkt sinds 1988 voor de VRT. Haar radiowerk werd herhaaldelijk bekroond, onder andere met de Gouden Stemvork en de RadioVisie Award. "Haar uiterst verzorgd en correct taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk (winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal) strekt tot voorbeeld", vindt KANTL. 

Andere leden zijn onder anderen Stefan Hertmans, Anne Provoost, Geert Van Istendael, Myriam Van hee, Annelies Verbeke en Erik Vlaminck.

KANTL is vooral bekend van de literaire canon van 50 essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur die ze beheert en de literaire prijzen die ze afwisselend uitreikt voor proza, podiumteksten, essay en poëzie. Maar in het algemeen wil KANTL de studie, de beoefening en bloei van de Nederlanse taal en letteren stimuleren.

Meest gelezen