Pixabay

Kapper uit Nazareth organiseert actie tegen sluiting: “Allemaal kappers op een rijtje mét kappersstoel”

Een kapper uit Nazareth wil met kappers uit de buurt actie voeren tegen de sluiting van de beautysector. De bedoeling is om met een rij te vormen met kappersstoelen. “We moeten wel nog de toestemming krijgen van de burgemeester”, zegt initiatiefnemer Koen Michels. 

80 procent van de kappers zou de laatste weken al benaderd zijn door klanten om stiekem haar te knippen. Dat is door corona nog altijd verboden, kappers krijgen ook een premie van de overheid om de verplichte sluiting te overbruggen. Maar, de premie is voor velen niet genoeg om te overleven, laat de Unie van Belgische Kappers weten. Ook kapper Koen Michels van Hairko uit Nazareth voelt de druk. Hij wil daarom met een aantal collega’s actie voeren tegen de aanhoudende sluiting. 

Actie met knuffelcontact

“Ik wil samen met een aantal kappers van Eke en Nazareth 1 rij vormen. We zouden allemaal anderhalve meter afstand houden en een knuffelcontact meenemen”, legt Michels uit bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We zetten ons knuffelcontact op een kappersstoel en vervolgens verzorgen we hun haar.” De kapper wil het signaal geven dat de sector klaar is om te heropenen. “We moeten nog wel de toestemming krijgen van de burgemeester.”

Wachten tot 2021

Koen Michels staat te popelen om opnieuw de schaar op te nemen. “Het doet  pijn als ik zie dat bepaalde zaken wel open mogen terwijl ze niet altijd 100 procent veilig werken, terwijl de beautysector wél maatregelen heeft genomen en aan de kant geschoven wordt.”

Ik wil met de actie onze stem laten horen, we voelen ons echt in ons blootje gezet

Koen Michels, kapper uit Nazareth

“Ik heb nog een sprankeltje hoop dat we in 2020 open mogen gaan”, gaat Michels verder, “maar ik vrees dat de kans ook groot is dat we moeten wachten tot na nieuwjaar. Ik vind dat heel jammer, maar ik wil met de actie toch onze stem laten horen. We voelen ons echt in ons blootje gezet.”

Grote nood aan kappers

Veel kappers krijgen in deze periode de vraag om stiekem haar te knippen: “Ook ik ben benaderd geweest, maar ik ben er niet op ingegaan”, zegt Michels nog. “Er wordt in de sector niet openlijk gesproken over deze aanvragen, maar ik weet wel dat veel kappers de vraag krijgen. De feestdagen naderen en dan wil iedereen een verzorgde coupe.”

“Als we weer open gaan, zullen we het aantal aanvragen waarschijnlijk niet kunnen bijhouden. Dat was ook zo na de vorige lockdown. We hadden toen enorm veel werk omdat we rekening moesten houden met het feit dat het hier niet zo vol mag zitten. Het zal ook dit keer opnieuw voor veel organisatie vragen, maar ik kijk wel uit naar de dag dat we weer open mogen.”

kasto80

Meest gelezen