Archieffoto

Knippen kappers in het geniep? "We moedigen het zeker niet aan, maar we kunnen het wel begrijpen"

Heel veel kappers worden benaderd door klanten die hun haar willen laten knippen. En kappers gaan daar soms ook op in. Nochtans moeten de kapsalons nog steeds gesloten blijven, het is een van de maatregelen om de coronapandemie in te dijken. "Wij staan niet boven de wet en we motiveren onze kappers zeker niet om het te doen, maar ik kan het ergens wel begrijpen", zegt Jef Vermeulen van de Unie van de Belgische Kappers.

"De kapper? Ik beken. Zo dadelijk komt ze aan huis. Wel met mondmasker. Tijdens de eerste lockdown heb ik het zelf geprobeerd, maar dat is niet voor herhaling vatbaar."

Een van het tiental getuigenissen dat ons radioprogramma "De ochtend" vanmorgen vrij snel binnenkreeg na een oproep aan luisteraars of ze hun haar toch laten knippen. Het mag duidelijk zijn: her en der in het land blijven kappers klanten bedienen, ook al zijn ze officieel gesloten door de coronapandemie.

Uit een enquête van coiffure.org waarover Gazet van Antwerpen berichtte, moet blijken dat 80 procent van de ondervraagde kappers al benaderd is door klanten die hun haar willen laten knippen. Een hoog percentage dat ook de Unie van Belgische Kappers verbaast. "We dachten toch dat de consument een beetje meer begripvol zou zijn", reageert voorzitter Jef Vermeulen in "De ochtend" op Radio 1.

De kappers komen zo enorm onder druk te staan, weet Vermeulen, want door die hoge vraag durven ze soms niet te weigeren. "Wij weten van heel veel kappers dat cliënten dan zeggen dat ze naar iemand zullen gaan die het wel doet. Of ze gaan de grens over als ze aan de grens wonen, want in de buurlanden zijn ze wel open."

Wij staan niet boven de wet. Dus wij motiveren dat zeker niet. Maar aan de andere kant kan ik het wel begrijpen dat iedereen probeert te overleven

Jef Vermeulen, voorzitter van de Unie van Belgische Kappers
Archieffoto

Kappers krijgen nochtans een premie van de overheid om de periode van verplichte sluiting te overbruggen, maar die premie is voor velen niet voldoende om te overleven, zegt Vermeulen. "Mensen bellen naar mij en zeggen me dat ze het wel goed bedoelen maar het niet meer kunnen houden. Ze hebben kinderen, moeten huishuur betalen. Ze huren hun kapsalon en het huis waar ze wonen. Ze staan er alleen voor en er moet wel brood op de plank komen."

De Unie probeert niettemin kappers te overtuigen om niet op de vraag van klanten in te gaan. "Wij staan niet boven de wet, dus wij zeggen: mensen, doe het niet. Als u gepakt wordt, gaat u zware boetes krijgen en uiteindelijk is het maar een pleister op een wonde. Dus wij motiveren dat zeker niet." Toch heeft Vermeulen ook begrip: "Aan de andere kant: als je moet overleven en je kinderen hebben geen eten, dan kan ik het wel begrijpen dat iedereen probeert te overleven."

Om illegale praktijken te vermijden, doet Vermeulen daarom nog eens een oproep aan de overheid om de kapsalons weer de toestemming te geven om open te gaan. "Laat de kappers werken op een veilige manier zoals ze ervoor deden en dan sluit je al die circuits af."

Nog enkele getuigenissen

"Ilegaal naar de kapper of fitness, beide mogelijk gebleken."

"Ik heb al een kapper bezocht, inderdaad. Mijn buurvrouw is kapster en een goede vriendin."

"Er zijn veel kappers die achter gesloten deuren (rolluiken) mensen één voor één op afspraak binnen laten komen. Ze passeren drie keer langs de kassa. 1: Ze krijgen een premie. 2: Ze werken achter gesloten deuren in het zwart. 3: Ze krijgen meer geld van de klant dan de normale prijs."

"Mijn oma laat haar haren bijna wekelijks wassen en föhnen. Voor haar is het heel belangrijk, want ze kan haar haren niet zelf wassen en in model krijgen en ze durft niet buiten komen als haar haren niet in orde zijn. Dat is het enige wat ik nog heb en dat nemen ze mij dan af, zei ze me vorige week nog."

"Mijn zus heeft een eenmanszaak kapsalon. Ik weet dat ze stiekem nog klanten hun haar verzorgt. Ze beweert dat ze anders niet toekomt."

Er zijn er ook die hun kapper gewoon om hulp vragen, maar dan vanop afstand: "Ik heb mijn man zijn haar geknipt met deskundige begeleiding van onze kapster via videocall."

Meest gelezen