Radio 2

Koningin Mathilde steunt meisjes van De Zande in Beernem tijdens moeilijke coronatijd

Koningin Mathilde heeft De Zande in Beernem bezocht om met de inwoners en het personeel te praten. De Zande is een instelling waar meisjes verblijven die in aanraking kwamen met het gerecht of die thuis weggehaald zijn, omdat de situatie voor hen niet goed was.

Het bezoek van de koningin aan De Zande in Beernem werd door de meisjes erg gewaardeerd. "Ik wist niet dat de koningin wist dat De Zande bestond", zei een van hen. In De Zande verblijven 53 meisjes, in 6 verschillende leefgroepen. Het personeel probeert in samenwerking met hun ouders of met hun opvoeders te werken aan een terugkeer naar huis of naar de overplaatsing naar een andere jeugdhulpvoorziening."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Zenuwachtig

Wat het bezoek van de koningin voor de meisjes heeft betekend, blijkt uit de reactie van de meisjes achteraf. Of zoals een meisje zei: "Ik was bang en nerveus, maar ook blij om haar te zien. We hebben haar van alles kunnen vragen. Ze liet zien dat ze aan ons denkt en dat ook wij een stem hebben." 

Corona was tijdens de eerste lockdown een harde noot om te kraken. De instelling ging 8 weken op slot. Op weekend gaan naar huis was er ook niet meer bij. Het personeel probeerde door videobellen het ergste leed te verzachten. Intussen is de situatie wel draaglijker. Er is beperkt bezoek mogelijk en ook naar huis gaan tijdens het weekend mag weer. 

Niels Heselmans van het agentschap Opgroeien noemde het bezoek een belangrijk signaal. "Jongeren die hier toekomen, hebben vaak al heel wat meegemaakt. Het feit dat iemand als de koningin langskomt om met hen te praten, betekent heel veel. Daardoor voelen onze jongeren dat ze meetellen." 

Meest gelezen