Liveblog - Minister Beke wil onderwijspersoneel bij essentiële beroepen die voorrang krijgen in vaccinatiestrategie

Het is nu duidelijk wie als eerste een coronavaccin zal krijgen. De regeringen in ons land hebben daarover de knoop doorgehakt. Bewoners en personeel van woonzorgcentra komen als eerste aan de beurt, net als zorgmedewerkers. Daarna is het de beurt aan 65+'ers, risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en essentiële functies. Vlaams minister van Volkgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil dat ook het onderwijspersoneel op die lijst van beroepen. Volg alles in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wouter Beke (CD&V) wil onderwijspersoneel bij essentiële beroepen die voorrang krijgen in vaccinatiestrategie

In de tweede fase van het vaccinatieplan zullen ook mensen met een essentieel beroep aan bod komen. Zij krijgen dus voorrang op de rest van de bevolking. Maar om welke beroepen gaat het? Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) noemt in "Het Journaal" politie, brandweer en civiele bescherming als voorbeelden. Maar hij wil ook het onderwijs erbij. "Vanuit Vlaanderen vinden we het belangrijk dat ook het onderwijzend personeel daaronder zou vallen", zegt hij. 

Zijn collega in de Vlaamse regering, minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had daar eerder vandaag ook toe opgeroepen. Een definitieve lijst van beroepen moet nog afgeklopt worden.

Voorts benadrukt Beke dat het idee achter de vaccinatiestrategie is om de meest kwetsbaren te beschermen. "Wat we in de eerste golf gezien hebben, is dat bewoners van woonzorgcentra heel kwetsbaar zijn en dat de gevolgen heel groot zijn als het virus daar binnenkomt. Vandaar richten we ons eerst op de mensen die daar wonen en werken." 

Bekijk het gesprek met minister Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Mag je meer als je gevaccineerd bent?

Ook wie het coronavaccin al heeft gekregen, zal zich aan de coronamaatregelen moeten blijven houden. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe in "De wereld vandaag". "Het is samen uit, samen thuis. We moeten ons allemaal aan de maatregelen blijven houden tot we voldoende immuniteit bereikt hebben als maatschappij." De overgangsperiode zal niet makkelijk zijn, erkent Vlieghe, maar we zullen het eindpunt wel steeds dichter zien komen.

Lees meer in dit artikel:

Massaal vaccineren, hoe pakken de ons omringende landen die enorme logistieke uitdaging aan?

Nu de langverwachte coronavaccins op komst zijn, wacht een nieuwe uitdaging: grootschalige vaccinaties op poten zetten. Ons land heeft bekendgemaakt hoe het dat wil aanpakken, maar ook de ons omringende landen zetten hun voorbereidingen op punt. Hoe zien de vaccinstrategieën in onze buurlanden (en iets verderop) eruit? Op de meeste vlakken (geplande start, prioritaire doelgroepen) lopen die erg gelijk, maar wat logistiek betreft lijkt het ene land toch al beter te zijn voorbereid dan het andere.

Lees meer in dit artikel:

Warner Bros gaat nieuwe films tegelijk in cinema uitbrengen en via streaming aanbieden

Filmstudio Warner Bros gaat alle films die ze volgend jaar uitbrengen tegelijk in de cinema en op streamingdienst HBO Max aanbieden. Het gaat om blockbusters zoals "Dune", "The matrix 4", "Godzilla vs Kong" en "Suicide squad 2". Normaal gezien komen films eerst enkele maanden exclusief in de cinema voor ze via streamingdiensten te bekijken zijn.

Lees meer in dit bericht:

Ethicus Ignaas Devisch: "Het gaat niet om wie het vaccin het meest verdient, het gaat om medische noodzaak"

In de vaccinatiestrategie van de overheid wordt de eerste prioriteit gegeven aan de bewoners en het personeel van woonzorgcentra. "Als ik kijk naar het buitenland, loopt die keuze loopt zowat overal gelijk. Men wil de meest kwetsbaren beschermen", zegt ethicus Ignaas Devisch in "De afspraak". 

"Het gaat hier niet om wie het vaccin het meest verdient. We hebben het allemaal zwaar. Het gaat om medische noodzaak. Dan moet je kijken naar wie dat het meest nodig heeft", aldus Devisch. Hij erkent dat het een moeilijke vraag is aan de bevolking om nog geduld te oefenen. "Maar we zullen stapsgewijs vooruit moeten werken."

Bekijk hieronder het fragment uit "De afspraak" (of kijk hier naar de volledige uitzending over de vaccinatiestrategie):

Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo (Open VLD): "Ja, ik zal me laten vaccineren"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zal zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt hij vanavond in "Jeudi en prime" op de RTBF. "Ik ga wel de afgesproken volgorde voor alle Belgen respecteren. Eerst komen bewoners van woonzorgcentra en de mensen die daar werken aan de beurt, daarna de mensen die in de zorg werken, daarna mensen die ouder dan 65 zijn en de mensen met een essentieel beroep en daarna het brede publiek."

Videospeler inladen...

Voetbal Vlaanderen hoopt competities in februari te hervatten

Voetbal Vlaanderen hoopt dat de clubs de competitiedraad in de loop van februari weer kunnen opnemen. De organisatie werkt momenteel aan een oplossing op basis van de mogelijke hervatting van de trainingen vanaf 15 januari, zo klinkt het.

"De eerder verhoopte hervatting van de competities vanaf 4 januari 2021, na de toegelaten hervatting van de trainingen op 17 december 2020 vervalt. Dit is voor iedereen inmiddels duidelijk. Reden waarom de nieuwe kalender per 1 december ook niet meer officieel gepubliceerd is", legt Voetbal Vlaanderen uit.

"We werken momenteel aan een oplossing op basis van de mogelijke hervatting van de trainingen vanaf 15 januari 2021, waarna competities mogelijk in de loop van februari 2021 kunnen hervatten."

Vandaag geldt door het coronavirus een verbod op georganiseerd sporten behalve voor kinderen tot 13 jaar. Voor personen boven 13 jaar zijn trainingen met maximum vier personen toegestaan.

Zullen de coronavaccins ook veilig zijn op de langere termijn?

Zullen de coronavaccins ook veilig zijn op de langere termijn? Want omdat ze zo nieuw zijn, kunnen we dat nog niet zeker zeggen. Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) verwacht geen problemen, als de autoriteiten hun goedkeuring geven. “Als er bijwerkingen zijn, zie je die doorgaans binnen de 6 tot 8 weken. Eigenlijk zie je bijna nooit bij vaccins dat er na 2 maanden nog ernstige nevenwerkingen optreden. Maar de autoriteiten zullen dat grondig bekijken op basis van de studies en een advies formuleren.”

Hij benadrukt ook dat het zo snel gaat met de coronavaccins omdat er enorm veel middelen en mensen worden ingezet. Dat hoeft dus geen reden tot bezorgdheid te zijn.

Bekijk het gesprek met Johan Neyts in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

UGent: "Voorrang aan sociaal actieve leeftijdsgroepen niet altijd beste vaccinatiestrategie"

De meest efficiënte vaccinatiestrategie is sterk afhankelijk van het gedrag van de bevolking en van de geldende coronamaatregelen. Dat kunnen biostatistici van de UGent concluderen op basis van een data-analyse op de tweede golf, die in september is uitgebroken. Een vaccinatiestrategie met voorrang aan sociaal actieve leeftijdsgroepen had toen ziekenhuisopnames kunnen vermijden. Maar indien de bevolking zich had gedragen zoals voor de uitbraak van de epidemie, zou die vaccinatiestrategie net tot relatief meer opnames en doden hebben geleid.

De ministers van Volksgezondheid hebben gekozen voor een vaccinatiestrategie die voorrang geeft aan inwoners van woonzorgcentra, ouderen, volwassenen met onderliggende aandoeningen en mensen werkzaam in essentiële sectoren. Daarna volgt de rest van de bevolking. Voor die belangrijke laatste groep zal de aanpak nog worden gedefinieerd "in functie van nieuwe wetenschappelijke inzichten", klonk het bij de werkgroep die de vaccinatiestrategie uitwerkt.

In ons land zullen de eerste coronavaccins toegediend worden begin januari, op een ogenblik dat wellicht vergelijkbaar is met de epidemiologische situatie in september: beperkt sociaal contact en in de marge van een opening van de scholen.

Modelleurs van de vakgroep data-analyse en wiskundige modellering van de UGent zien op basis van een simulatie op de tweede golf mogelijke voordelen in prioriteit voor mensen die doorgaans veel sociaal contact hebben. Dat kan leiden tot een minder snelle verspreiding van het virus. "We zien voor die golf dat een vaccinatiestrategie met voorrang voor sociaal actieve leeftijdsgroepen tot een snellere daling van de hospitalisaties zou geleid hebben."

De resultaten liggen in lijn van andere studies die concluderen dat het eerst vaccineren van de meest actieve bevolkingsgroepen de besmettingscurve snel doet dalen. Terwijl het eerst vaccineren van risicogroepen het aantal doden snel doet dalen. Professor Jan Baetens en postdoctoraal onderzoeker Jenna Vergeynst beklemtonen daarom het belang van een 'combinatiestrategie'. 

"Na het vaccineren van de prioritaire groepen in fase 1 moeten we proberen om zowel de besmettingscijfers als het aantal overlijdens tegelijkertijd zo snel mogelijk te doen dalen", leggen ze uit. "Dit zou kunnen door een strategie uit te werken waarin de vaccins in fase 2 initieel worden verdeeld over de sociaal actiefste leeftijdsgroep en de oudste nog niet gevaccineerde groep. Ziekteverspreidingsmodellen kunnen hier zeer nuttige inzichten opleveren." Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf gisteren mee dat de eerste vaccins in België waarschijnlijk vanaf 5 januari beschikbaar zullen zijn.

Meest gelezen