Gezocht voor De Warmste Week: 1.000 Lokeraars om 1.000 stadsbewoners in armoede te helpen

Ontmoetingshuis De Moazoart zet een grote campagne op poten in de hoop 1.000 Lokeraars te vinden om stadsgenoten in armoede te helpen. "Lokeren behoort tot de 20 Vlaamse steden met de laagste inkomens. Iedere maand staan 500 gezinnen in de rij voor een voedselpakket en meer dan 6.000 Lokeraars hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming", zegt sociaal werker Bert Reniers.

De Moazoart staat in Lokeren bekend als een ontmoetingshuis voor kwetsbare mensen. Als je in armoede leeft kan je daar terecht om andere mensen in dezelfde situatie te ontmoeten voor ontspanningsactiviteiten. Je kan er ook hulp vinden en antwoorden op vragen over eender wat. Lokeren heeft veel kwetsbare inwoners en mensen die het financieel moeilijk hebben, zegt sociaal werker Bert Reniers: "1 op 7 Lokeraars wordt geboren in een kansarm gezin. Dat wil zeggen dat meer dan 6.500 inwoners van de stad in armoede leven of het alleszins financieel heel moeilijk hebben." 

1 op 7 Lokeraars wordt geboren in een kansarm gezin, wij proberen hen te helpen

Sociaal werker Bert Reniers

Om centen bijeen te krijgen organiseert De Moazoart af en toe activiteiten, maar door corona is dat dit jaar niet gelukt. "Onze Moazoartfeesten van afgelopen zomer zijn weggevallen. Onze nieuwjaarsfuif mag uiteraard ook niet doorgaan, en er zijn ook andere activiteiten die niet zijn kunnen plaatsvinden", zegt Reniers. "Het wegvallen van Music For Life was een serieuze streep door onze rekening. Gelukkig hebben we een beetje steun gekregen vanuit de stad, maar het dekt niet de volledige lading."

Campagne

En nu is er de campagne waarbij het ontmoetingscentrum hoopt Lokeraars te vinden die andere stadsbewoners in armoede wil helpen. Vrijwilligers zijn altijd welkom, maar De Moazoart heeft ook wel de nodige centen nodig voor de werking van het ontmoetingshuis: "Met 25 euro kunnen we een halve dag draaien, met 50 euro een volledige dag", legt Reniers uit. Er is ook een rekeningnummer waarop geld gestort kan worden en je kan een fiscaal attest ontvangen als je meer dan 40 euro stort. Alle informatie kan je vinden op de website.

Freddy is een van onze klanten. Hij is echt opengebloeid sinds hij ons kent en helpt ook mee met onze werking
Sociaal werker Bert Reniers

Als je je afvraagt wie de man op de affiche is, dat is Freddy Van Spitael (67). Freddy leent zijn karaktervolle gezicht aan de campagne omdat hij weet wat het is om in armoede te leven: "Freddy heeft een moeilijk levensparcours achter de rug", vertelt Reniers. "Hij is echt opengebloeid de afgelopen jaren sinds hij ons kent en werkt al 4 jaar als vrijwilliger in De Moazoart", vertelt Reniers. "Hij is verantwoordelijke in ons sociaal restaurant, hij werkt in de tuin en hij doet klusjes."

Een weetje: een "moazoart" betekent meikever in het Lokerse dialect. De kever is het symbool van het ontmoetingscentrum en staat voor de band tussen ouders en kind en voor een onbezorgde kindertijd. In de berbercultuur staat het insect voor beweging, machtsoverdracht en geluk.

kasto80

Meest gelezen