Eva Donckers

Louise Osieka wordt nieuwe directeur van C-mine in Genk: “Ik ga niet met de scepter zwaaien”

C-mine in Genk bestaat tien jaar, maar de blik gaat richting de toekomst. Louise Osieka (30) wordt directeur-intendant van deze bijzondere plek in het Limburgse cultuurlandschap. Ze was tot nu directeur van CIAP, een centrum voor actuele kunst in Hasselt.

Genk beperkte de zoektocht naar een nieuwe directeur voor C-mine niet tot ons land, maar uiteindelijk kwam er een volbloed Genkse kandidaat uit de bus, Louise Osieka. Ze is van de streek, maar de ambities zijn wel internationaal: “We komen van een verleden waar Limburg als culturele regio wat achterop hinkte, maar ik denk dat dat verleden tijd is. Vanuit Genk moeten we zeker kunnen kijken naar de hele euregio in plaats van ons enkel te oriënteren op Antwerpen en Brussel.”

Cliché

Daarmee wil ze onmiddellijk het cliché van Limburg als cultureel braakland ontkrachten. “Dat was in het verleden misschien wel zo, maar er is best wel wat cultuur aanwezig. Als we dat kunnen verbreden en verdiepen dan zijn we goed op weg. Limburg kan zeker wel een belangrijke plek in het cultuurleven zijn. We gaan het cliché dat hier te weinig is, ontkrachten.”

C-mine is een boeiende plek, met heel wat referenties naar het industriële verleden van de mijnstreek. Intussen is het uitgegroeid tot een plek van de toekomst, waar creatieve economie, cultuur en toerisme elkaar tegenkomen. “Kunst en cultuur in de ruime zin, dat gaat over het leven, over onze maatschappij en over vragen die ons allemaal bezighouden. Duurzaamheid, ecologie, werk, vrije tijd… Al dat soort thema’s en vragen kunnen aan bod komen op C-mine. Dat is de  uitdaging en dat vind ik interessant.”

Verandering

C-mine bestaat tien jaar en heeft in die tijd naam gemaakt. De vraag is of er veel moet veranderen? “Moeten klinkt zo negatief. Alles gaat snel en er veranderen voortdurend dingen in de maatschappij. Dus ja, we kunnen dingen veranderen. Dat is ook mijn opdracht. Maar we gaan dat wel doen samen met het team en met de partners. Ik ga niet met de scepter zwaaien.”

Eva Donckers

Meest gelezen