Emmanuel Macron (L) en Valéry Giscard d'Estaing (R) in 2018
AFP or licensors

Franse (ex)-presidenten na dood Giscard d'Estaing: "Moment van rouw voor natie" en "Hij bracht eer toe aan Frankrijk"

Verschillende Franse (ex)-presidenten hebben al gereageerd op de dood van voormalig president Valéry Giscard d'Estaing. "Zijn zevenjarig beleid heeft Frankrijk getransformeerd", klinkt het bij huidig president Emmanuel Macron. "Frankrijk verliest een staatsman die de keuze maakte voor de openheid van de wereld", zegt zijn voorganger François Hollande. Ook buiten Frankrijk wordt er gereageerd op zijn overlijden. 

Reacties in Frankrijk

"Zijn zevenjarig beleid heeft Frankrijk getransformeerd. De richtingen die hij aan Frankrijk heeft gegeven gidsen onze stappen nog vandaag. Dienaar van de staat, man van politieke vooruitgang en vrijheid, zijn dood is een moment van rouw voor de Franse natie", reageert huidig Frans president Emmanuel Macron op de dood van Valéry Giscard d'Estaing. 

Dienaar van de staat, man van politieke vooruitgang en vrijheid, zijn dood is een moment van rouw voor de Franse natie

Emmanuel Macron - huidig president Frankrijk

Ook voorganger François Hollande had niets dan lof voor de man. "Frankrijk verliest een staatsman die de keuze maakte voor de openheid van de wereld", liet hij weten. "Hij was een resoluut Europese man die niet altijd goed begrepen werd."

Volgens ex-president Nicolas Sarkozy bracht Giscard d'Estaing "eer toe aan Frankrijk". "Hij was een man voor wie ik bewondering had en met wie ik altijd graag in debat ging", klinkt het. 

Hij was een man voor wie ik bewondering had en met wie ik altijd graag in debat ging

Nicolas Sarkozy - voormalig Franse president

Premier Jean Castex noemt Giscard d'Estaing "een man van de vooruitgang en de vrijheid": "Zijn hervormingen blijven brandend actueel. Naast een economisch en sociaal beleid, gekenmerkt door solidariteit, boekt hij een aanzienlijke vooruitgang in de opbouw van Europa en in de internationale invloed van Frankrijk."

Ook Marine Le Pen, voorzitter van de extreemrechtse partij Rassemblement National, heeft op Twitter haar medeleven geuit. "Als president van een Frankijk in crisis was hij de architect van de nieuwe publieke vrijheden. Hij was een groot aanhanger van technologische vooruitgang", schrijft ze. "In 2018 bekende hij dat de gezinshereniging de grootste fout was die hij maakte", voegt Le Pen er nog aan toe. 

Franse kranten: van "Giscard un destin" tot "au revoir"

Ook op veel Franse kranten is de dood van Giscard d'Estaing voorpaginanieuws. 

"Giscard Un destin", met een woordspeling kopt Le Parisien op de dood van de ex-president. "Au revoir", schrijft La Voix Du Nord. Daarmee doelt de krant op de afscheidswoorden van Giscard d'Estaing zelf in 1981, toen hij het Elysée moest verlaten. Le Figaro print dan weer een grote foto op zijn voorpagina met daaronder het bijschrift: "Valéry Giscard d'Estaing l'Europeén."

Ook reacties buiten de landsgrenzen

Ook buiten de Franse grenzen wordt er gereageerd op de dood van de staatsman. 

Met de dood van de Franse ex-president "verliest Duitsland een groot Europeaan" en een "vriend". Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel laten weten via een tweet van haar woordvoerder Steffen Seibert.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft Giscard d'Estaing een "beslissende invloed" gehad op de Frans-Duitse vriendschap, mede door zijn "bijzondere" vriendschap met toenmalig Duits bondskanselier Helmut Schmidt met wie hij "nauwe banden" had aangeknoopt.  

"De architect van de laatste grote hervorming van Europa is gestorven", schrijft Guy Verhofstadt (Open VLD), die in het Europese Parlement zit. "Moge zijn inzet en de energie ons leiden bij ons werk in de Conferentie over de toekomst van Europa."

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens tweette over Giscard d'Estaing. "De man van de bijna grondwet voor Europa. RIP Président Valéry Giscard d'Estaing."

Volgens Waals viceminister-president Willy Borsus (MR) verliest Frankrijk "een president die enorm heeft gewogen op de geschiedenis van de Republiek". "Ik zal zijn toewijding aan Frankrijk, zijn Europees engagement en zijn wil tot hervorming onthouden", schrijft hij. 

Valéry Giscard d'Estaing overleed woensdagavond op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van een infectie met het coronavirus. De centrumrechtse voormalige president sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij zal in intieme kring worden begraven, meldde zijn familie.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" naar aanleiding van het overlijden van de gewezen president van Frankrijk.

Videospeler inladen...

Meest gelezen