Foto De Wereldboom

Ook kinderen hebben stress tijdens deze coronacrisis: "Leren mediteren op school kan helpen"

De leerlingen van het 1e en het 2e leerjaar van basisschool De Wereldboom in Denderleeuw hebben een eerste meditatiesessie achter de rug. De school probeert hiermee het stressniveau van haar leerlingen te verminderen in deze coronaperiode. De komende weken zijn de andere leerjaren aan de beurt. "Kinderen voelen de stress die nu heerst in de samenleving", zegt directeur Sien De Coster.

Veel mensen hebben tijdens deze coronacrisis wel een of andere vorm van stress, zijn bezorgd en/of voelen zich mentaal niet goed. De ene al wat meer dan de andere. Vaak praten we dan over (jong)volwassenen, maar zelfs de kleinsten onder ons kunnen stress voelen door alle veranderingen die deze gezondheidscrisis met zich meebrengt. En voor stress helpt ontspanning: "Mediteren kan daarbij helpen", zegt directeur Sien De Coster van basisschool De Wereldboom in Denderleeuw.

Je ziet vaak niet aan kinderen dat ze bezorgd zijn
Directeur Sien De Coster

Vragen over corona

"Je ziet het vaak niet aan kinderen dat ze bezorgd zijn", zegt directeur de Coster. "Ze lijken onbezorgd maar vaak is er vanalles aan het gebeuren in hun hoofdjes." Dat merken de directeur en de leerkrachten door de vragen die de kinderen stellen. Die vragen gaan vaak over de coronacrisis. Om iets te doen aan de bezorgdheden en om de leerlingen te leren ontspannen is de school gestart met een kennismakingstraject over meditatie.

"Een deel van de kinderen gaat mee met een meditatieleraar naar een rustige ruimte. In een groepje met maximum 10 leerlingen leren ze zich te ontspannen door ademhalingsoefeningen", legt directeur De Coster uit. 

(lees verder onder de foto)

Basisschool De Wonderboom

Vrijwillig

Omdat het nu nog om een kennismaking gaat, hebben alle kinderen aan de sessie meegedaan. "De meeste kinderen vonden het positief, maar je merkt dat sommige er meer aan hebben dan anderen. Voor de volgende sessies hoeven ze niet allemaal te gaan, enkel de kinderen die er echt nood aan hebben of het gewoon willen doen."

Op dit moment zit het meditatieproject nog in een testfase, nadien wordt bekeken hoe het verder kan. De komende weken zijn de leerlingen van de andere leerjaren aan de beurt. Maar ook de leerkrachten hebben er zin in gekregen en zijn vragende partij. "We kunnen dat ook voor hen eens inlassen tijdens een personeelsvergadering of een pedagogische studiedag", zegt de directeur.

kasto80

Meest gelezen