Iraans minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif

Iran: "We zijn bereid om gevangenen te ruilen, dat kan morgen of vandaag al", Kamer vraagt gratie voor Djalali

De uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, op de virtuele diplomatieke conferentie Med Dialogues 2020, was klip-en-klaar. "We zijn bereid om gevangenen te ruilen. We kunnen dat vanaf morgen al doen, we kunnen het vandaag doen." Zarif noemde geen concrete namen, maar zijn boodschap kan van toepassing zijn op de Zweeds-Iraanse spoedarts Ahmadreza Djalali, die door zijn werk aan de VUB ook goed bekend is in België. De Kamer heeft unaniem een resolutie goedgekeurd waarin gratie wordt gevraagd.

Het lot van Djalali lijkt aan een zijden draadje te hangen. De voorbije dagen had Amnesty International vernomen dat hij naar een gevangenis zou worden overgebracht waar de executies doorgaans plaats vinden. Later bleek dat bericht dan toch voorbarig. Niettemin vreest zijn echtgenote Vida Mehrannia, na een laatste telefonisch contact met haar man vorige week, dat de executie nu elke dag kan worden voltrokken. 

Intussen staat in ons land een Iraanse diplomaat terecht. Assadollah Asadi wordt er van beschuldigd een terreuraanslag te hebben beraamd tegen Iraanse opposanten in Parijs. Het valt niet uit te sluiten dat de toenemende dreiging van een op handen zijnde executie van Djalali bedoeld is om de Belgische overheid en justitie onder druk te zetten. Ook vóór Zarifs uitspraken van vandaag was die analyse al herhaaldelijk te horen bij Iran-kenners of bij experts in internationale politiek. 

Voor wat hoort wat?

Minister Zarif sprak op de virtuele conferentie over het bredere thema van de internationale relaties van Iran met het westen. Hij merkte op dat zijn land het zou waarderen als meer Europese landen de moord op de Iraanse nucleaire topwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh, vorige week vrijdag in Teheran, zonder omwegen zouden veroordelen als een terreurdaad. Voor die actie gaat de verdenking uit naar de Israëlische geheime dienst. 

Ook met die uitspraak leek de minister te opperen dat Europa Iran kan tegemoetkomen, ook al zijn de relaties met de Verenigde Staten momenteel zeer gespannen. De suggestie van een gevangenenruil gaat in dezelfde richting. Vorige week liet Iran nog de Australisch-Britse academica Kylie Moore-Gilbert vrij in ruil voor de vrijlating door Thailand van drie Iraanse gevangenen. Ook al noemde Zarif Djalali niet, de kans is erg groot dat zijn boodschap - tenminste gedeeltelijk -  aan Zweden en aan ons land was gericht. 

De Kamer heeft vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin gratie wordt gevraagd voor Djalali. In een dringend aangenomen tekst vraagt de regering "om bij de Iraanse autoriteiten ervoor te pleiten dat de professor in geen geval wordt geëxecuteerd" en om zijn gratie te vragen. De motie roept ook op tot onmiddellijke vrijlating, tenzij "een nieuw, eerlijk proces wordt gehouden in het openbaar en met alle wettelijke garanties".

Meest gelezen