National Embryo Donation Center

Molly Gibson, geboren uit een embryo van 27 jaar oud

In de Verenigde Staten is Molly Gibson geboren, een baby ontstaan uit een embryo dat 27 jaar eerder ingevroren werd. Vermoedelijk is dat een wereldrecord. Opvallend: haar 3-jarige zusje Emma kwam voort uit een embryo dat bij dezelfde vruchtbaarheidsbehandeling ingevroren werd. Ouders Tina en Benjamin vinden dat record niet zo belangrijk. "Voor ons is het meer ongelofelijk dat we nu twee kinderen hebben waarvan we dachten dat we ze nooit zouden krijgen."

Molly Everette Gibson werd geboren op 26 oktober, in de Amerikaanse staat Tennessee. Een gezonde baby met alles erop en eraan. Bijzonder, zoals alle baby's dat voor hun ouders zijn. Maar Molly is wel extra speciaal: zij werd geboren uit een embryo dat in 1992 ingevroren werd. En dat is vermoedelijk een record. En wat nog meer is: haar zusje Emma (3) werd geboren uit een embryo dat op hetzelfde moment ingevroren werd. Ook dat was toen een record.

Mama Tina (29) en papa Benjamin Gibson (36) wilden graag kinderen, maar omdat Benjamin mucoviscidose (CF, cystische fibrose, red) heeft, moesten ze een beroep doen op medische hulp. Ze wendden zich na een tip van Tina's vader tot het National Embryo Donation Center (NEDC) in Knoxville, Tennessee. Koppels die een vruchtbaarheids­behandeling ondergaan en na het vervullen van hun kinderwens embryo's "over" hebben, kunnen die doneren aan het NEDC. De religieus geïnspireerde organisatie kan zo ouders helpen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. "Snow babies", "sneeuwbaby's", omdat ze ingevroren bewaard worden.

Op 25 november 2017 werden Tina en Benjamin de trotse ouders van dochter Emma Wren. Zij is geboren uit een embryo dat op 14 oktober 1992 ingevoren werd na een vruchtbaarheidsbehandeling. Op dat moment was mama Tina zelf maar net 1,5 jaar. Toen het embryo ontdooid werd en in Tina's baarmoeder ingeplant, was het 24 jaar oud, en dat was vermoedelijk een wereldrecord. "Vermoedelijk", omdat er geen officiële data zijn. Het is niet verplicht om de leeftijd van een ingevroren embryo te registreren bij de Amerikaanse gezondheidsdiensten.

Drie jaar later mogen Tina en Benjamin Gibson opnieuw een dochtertje verwelkomen, Molly Everette. Zij werd geboren op 26 oktober 2020. En ook zij is een "snow baby", het resultaat van een jarenlang ingevroren embryo. En wat nog meer is: het embryo waaruit Molly is gegroeid, komt uit exact dezelfde vruchtbaarheidsbehandeling als die waaruit Emma is ontstaan. De embryo's werden op hetzelfde moment ingevroren. Genetisch zijn Molly en Emma "volle" zusjes.

In principe geen bekende "houdbaarheidsdatum"

Op het moment dat het embryo dat later Molly zou worden, bij Tina ingeplant werd, was het 27 jaar oud. Het zou dus een nieuw wereldrecord zijn, het oudste embryo waaruit een gezonde baby ontstaan is. "Het loont om te zien dat een embryo dat jaren geleden ingevroren werd, leidt tot de geboorte van een prachtige baby", zegt Carol Sommerfelt, embryologe en labdirecteur bij NEDC, aan de krant New York Post. Zowel bij Emma als bij Molly begeleidde zij het delicate ontdooiingsproces.

Zouden er in de toekomst nog "oudere" embryo's geboren kunnen worden? "Zolang de embryo's correct bewaard blijven, lijkt het ons dat ze onbeperkt goed kunnen blijven", is de mening van Sommerfelt. "Door de geboorte van Molly weten we dat ze minstens 27,5 jaar kunnen overleven, mogelijk langer."

Dokter Brian Levine, directeur bij de vruchtbaarheidskliniek CCRM in Manhattan, New York, zegt dat bevroren embryo's in principe geen bekende "houdbaarheidsdatum" hebben. Maar het is volgens hem wel belangrijk om te weten dat embryo's die in de jaren 80 en 90 ingevroren werden "mettertijd aan kwaliteit kunnen verliezen, omdat de invriestechnieken die toen gebruikt werden, mogelijk kwetsbaarheden blootlegt."

"Voor eeuwig dankbaar"

Wereldrecord of niet, de ouders hechten daar amper belang aan. "Voor ons is het meer ongelofelijk dat we nu twee kinderen hebben waarvan we nooit dachten dat we ze zouden kunnen krijgen", vertelt Tina aan New York Post. Nog volgens de ouders is Emma dol op haar kleine zusje. "Ze noemt haar mijn kleine zusje Molly aan iedereen die ze ziet en wil ze voortdurend oppakken", zegt Tina. Zij merkt zelfs al fysieke gelijkenissen op tussen de meisjes.

Wie de natuurlijke ouders van Emma en Molly zijn, is onbekend, alles verloopt anoniem. Tina en Ben koesteren wel plannen om hun gezin in de toekomst nog uit te breiden, al zal dat dan via adoptie gaan. Een biologisch broertje of zusje voor Emma en Molly zit er niet meer in, omdat ze alle embryo's van die behandeling hebben opgebruikt. "We zullen eeuwig dankbaar zijn."

Meest gelezen