iearthfriendly

Bedrijf uit Knokke-Heist verdeelt mondmaskers gemaakt uit hennep: "Ze zijn composteerbaar"

Een bedrijf uit Knokke-Heist verdeelt sinds kort mondmaskers gemaakt uit hennep, dat na gebruik in het compostvat mag. De mondmaskers worden gemaakt door een bedrijf uit Frankrijk.

In het Franse Lézinnes, in de Bourgogne, zo'n 200 kilometer ten zuidoosten van Parijs, ligt het bedrijf Géochanvre F. "Chanvre" is het Frans voor "hennep". Het bedrijf heeft een heel gamma van producten, maar naast de handtassen en bodembedekkers voor de tuinbouw zijn er sinds de coronacrisis nu ook mondmaskers in hennep. Ze zijn getest in een Frans laboratorium en voldoen aan de Europese normen. Dat zegt het bedrijf iearthfriendly uit Knokke-Heist. Iearthfriendly heeft het exclusieve recht verworven om de hennepmaskers van Géochanvre F. te verdelen over de hele Benelux. 

Productieproces

Om tot de vorm van een mondmasker te komen, wordt de hennep samengeperst in koud water. Daarna krijgt het een hygiënisch stoombad. De maskers krijgen op de rand allemaal een laagje afbreekbaar bioplastic op basis van maïs en suikerriet. Zonder dit randje wordt de huid te veel geprikkeld door de hennep. Het elastiekje waarmee je het masker kan opzetten, is gemaakt van gerecycleerd plastic. Voor het maken van het masker worden geen stoffen toegevoegd, zoals lijm of silicone.

Iearthfriendly zegt dat het product dat zij verdelen veel vriendelijker voor de natuur is dan het chirurgische mondmasker. Xavier Vermeirsch: "Het duurt 450 jaar vooraleer zo'n chirurgisch masker wordt afgebroken in de natuur. Als je je hennepmasker na gebruik weggooit, moet je er wel het randje in bioplastic van wegnemen en ook het elastiekje mag niét bij het compost."

(Lees voort onder de foto)

iearthfriendly

Lof en kritiek

Het wetenschappelijk instituut Sciensano, dat voor alle Belgen het coronavirus opvolgt, kent het hennepmasker niet. Sciensano verwijst naar de Europese normen, die volgens de verdeler in Knokke-Heist ruim worden gehaald. De universiteit van Antwerpen keek verrast op toen het hoorde over het hennepmasker. De universiteit heeft ervaring met het ontwerpen van mondmaskers. Haar departement "productontwikkeling" ontwierp eerder dit jaar al mondmaskers voor ons land. 

Professor Els du Bois: "Hennep is zeker een heel mooi ecologisch materiaal aangezien het niet enkel composteerbaar is, maar ook minder water verbruikt en er minder chemische producten gebruikt worden tijdens de productie tegenover bijvoorbeeld een ander natuurlijk textiel zoals katoen." Els du Bois vindt het zeker prijzenswaardig dat ondernemingen proberen om te vermijden dat maskers in de natuur worden weggegooid.

Hoe recycleren?

Toch zijn er dingen die haar zorgen baren. Volgens haar moet het bedrijf uitkijken dat het met zijn nieuw product niet opnieuw wegwerpgedrag aanmoedigt: "Er is eigenlijk nog geen recyclageketen om dat bioplastic van het elastiekje van het masker te verwerken. Dus voorlopig moet het gewoon in de restafvalzak." De professor wijst er nog op dat hennep voorlopig niet mee mag met GFT, of groenten-, fruit- en tuinafval. 

Koen Delie van het afvalverwerkingsbedrijf IMOG uit Harelbeke beaamt: "Bij je thuis mag zo'n hennepmasker in het compostvat, maar het mag momenteel niet mee met onze GFT-fractie. Er is trouwens maar één zo'n GFT-composteringsinstallatie in onze provincie en die staat in Veurne." 

Meest gelezen