Ook hotel van Hasseltse in Oostenrijk blijft voorlopig gesloten voor wintersporters: "Heel onverwachts"

Het ziet ernaar uit dat Caroline Knapen uit Hasselt haar hotel in Oostenrijk nog even gesloten zal moeten houden. Gisteren heeft de Oostenrijkse overheid namelijk bekendgemaakt dat de horeca er ten vroegste op 7 januari weer open mag. Wintersporters kunnen deze kerstvakantie dus nergens naartoe, want in Frankrijk en Duitsland blijven de skigebieden dicht.

De Hasseltse Caroline Knapen baat een hotel uit in Lofer in Oostenrijk. Sinds 23 september is dat gesloten, en het ziet ernaar uit dat dat nog even zo zal blijven. Normaal zou het Salzburger Hof op 15 december weer opengaan, maar door coronamaatregelen  blijft de horeca nog tot minstens 7 januari dicht. "Die beslissing komt heel onverwachts", zegt Caroline. "Ik heb niet goed geslapen. Het spookt de hele tijd door je hoofd, het is toch wel pittig."

"Wij zijn een seizoenshotel", gaat de hoteluitbaatster verder. "Tussen de zomer en de winter zijn we dus sowieso gesloten. Maar nu waren we al vroeger dicht omdat de zomer ook niet zo goed gelopen is." Even leek het er nochtans op dat de regering de horeca toch zou laten opengaan tijdens de kerstperiode, maar daar werd uiteindelijk anders over beslist. Daardoor blijft het hotel ook deze winter dicht. "Het was sowieso al een moeilijke winter, er waren al annulaties gekomen, maar we hadden toch gehoopt op een redelijk seizoen. De winter is normaal een topseizoen voor ons, daar halen we de meeste omzet. Dit zijn dus belangrijke weken die nu wegvallen."

Vorige zomer hadden we al een betere zomer dan verwacht

Caroline Knapen

Gelukkig kan de horeca op steun van de overheid rekenen. Als de vaccinaties er zijn, kan er volgend jaar misschien ook nog wat goedgemaakt worden. "We hopen op een vrij normale zomer. Vorige zomer hadden we al een betere zomer dan verwacht. Veel mensen zijn toen in de natuur komen wandelen." Maar niet iedereen staat te springen om naar Oostenrijk te komen. "Normaal hebben we ook veel groepen, die zijn niet meteen van plan om naar hier te komen."

Meest gelezen