Huidig CEO Xavier Pichon van Orange België.

Franse moedergroep wil Orange België volledig inlijven

De Franse telecomgroep Orange is van plan een overnamebod te lanceren op de aandelen van Orange België die ze nog niet in handen heeft. Op die manier zou de Belgische telecomoperator na meer dan 22 jaar van de Brusselse beurs kunnen verdwijnen.

De Franse telecomgroep Orange heeft momenteel iets meer dan de helft van Orange België, vroeger Mobistar, in handen. Op de beurs wordt 39 procent van de aandelen vrij verhandeld. Orange zou nu via een vrijwillig voorwaardelijk openbaar overnamebod alle aandelen in handen willen krijgen. Dat maakte de Franse groep woensdagavond bekend.

De procedure voor het bod is met de aankondiging in gang gezet. Als het bod officieel wordt, zullen de Fransen 22 euro per aandeel bieden. Dat is een bonus van 35,6 procent op de slotkoers van woensdag van 16,22 euro. Met het bod is een totaalbedrag van meer dan 600 miljoen euro gemoeid. Orange noemt de deal zelf "erg aantrekkelijk".

In een schriftelijke reactie zegt de raad van bestuur van Orange België kennis genomen te hebben van de mededeling van Orange over het overnamebod. "De raad van bestuur van Orange Belgium zal zo snel mogelijk bijeenkomen om kennis te nemen van de inhoud van het aanbod en deze te onderzoeken in overeenstemming met de wettelijke bepalingen", luidt het.

Parijs bepaalt het beleid

Orange België/Mobistar heeft sinds 1998 een notering op de Brusselse beurs. Meerderheidsaandeelhouder Orange heette toen nog France Télécom. Op zich zal de overname niet zo veel veranderen: het Belgische dochterbedrijf zat al jaren in het keurslijf van de Franse moedergroep. Het beleid van Orange België werd uitgetekend in Parijs en dat zal dus zeker zo blijven. Momenteel heeft het Belgische bedrijf al een Franse CEO, Xavier Pichon (foto boven). Hij bekleedt die functie nog maar sinds september. Ook de vorige CEO, Michaël Trabbia, was een Fransman uit de Orange-groep.

Voor beleggers eindigt het Brusselse beursverhaal van Orange België wel enigszins in mineur. Ze ontvangen minder per aandeel dan de koers waartegen het bedrijf ruim 20 jaar geleden naar de beurs trok.

Orange België is al het derde bedrijf in korte tijd dat de Brusselse beurs gaat verlaten. Eerder hebben ook Sioen, een specialist in technisch textiel, en Zenitel, een specialist in communicatiesystemen, zo'n beursexit aangekondigd.

Meest gelezen