Mako (r) tijdens de troonsbestijging van haar oom Naruhito.

Royals - Wachtende bruid gevangen in web van keizerlijke tradities: hoe staat het met de trouwplannen van prinses Mako?

Er komt maar geen schot in de huwelijksplannen van de Japanse prinses Mako, meer nog: die plannen brengen vader én kroonprins Akishino in een lastig parket. Koningin Mathilde en koning Filip zetten zich elk in voor mentale gezondheid. Prins Bernhard ergert zich mateloos aan een belastingplan. En Félix van Luxemburg is solidair creatief met 8.000 liter wijn. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Akishino stemt in met huwelijkswens, maar...

De Japanse kroonprins Akishino - ook Fumihito genoemd - geeft zijn toestemming voor het huwelijk van zijn oudste dochter prinses Mako met rechtenstudent Kei Komuro. Dat akkoord komt er maar liefst drie jaar na de aankondiging van de verlovingsintentie in september 2017 (zie foto onder). Het huwelijk bezorgt het Japanse keizerlijke hof al even barstende hoofdpijn. 

Oorspronkelijk was een datum voor het huwelijk geprikt: prinses Mako (29) zou met haar voormalige studiegenoot trouwen in november 2018. Maar er doken geruchten op over geldproblemen bij de moeder van Kei Komuro. Zij zou bij haar ex-partner nog een lening horen af te lossen. Pittig detail: Kei's moeder spreekt over een "schenking" van geld, haar ex houdt het vastberaden op een "lening".

Hoewel het keizerlijke hof het ontkent, zouden die financiële perikelen net de aanleiding geweest zijn om het huwelijk van de prinses uit te stellen naar 2020. We zijn intussen december 2020 en Mako en Kei lijken door alle beslommeringen nog geen stap verder te zijn geraakt.

De verlovingsintentie, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Die volgende stap is eigenlijk zelfs nog altijd... de verloving. In Japan zijn een verloving en een huwelijk twee verschillende zaken. Bij een verloving hoort de Nosai ni Gi-ceremonie waarbij twee families zich verbinden. In deze: de keizerlijke familie met de familie van Kei. Maar de goede naam van de aanstaande echtgenoot is (voorlopig) niet in ere hersteld. Wie tot de keizerlijke familie toetreedt, hoort onberispelijk te zijn. Het gedrag van Kei's moeder vormt een mogelijke smet op hun reputatie. Kei stelde vorig jaar dat de centenkwestie was geregeld, maar de ex van zijn moeder ontkende dat meteen in de lokale pers. 

Ik geloof niet dat ze zich in een positie bevinden dat mensen hun huwelijk steunen of ermee instemmen

kroonprins en vader Akishino

Mako's vader Akishino zit duidelijk met de aanslepende situatie verveeld en probeert een evenwicht te vinden tussen zijn positie als kersverse kroonprins en die als ouder. Hij keurt het geplande huwelijk goed. "Als ze het huwelijk echt wensen, respecteer ik hun keuze", zei de kroonprins op een persconferentie. Om er vervolgens fijntjes op te wijzen dat hij gewoon geen enkel wettelijk kader heeft om het huwelijk tegen te houden.

Maar eerst moet dus het financiële gehakketak worden uitgeklaard, voor hem én het Japanse volk. "Het is belangrijk dat het probleem wordt aangepakt. Ik geloof niet dat ze (prinses Mako en Kei Komuro, red.) zich in een positie bevinden dat mensen hun huwelijk steunen of ermee instemmen", aldus Akishino. Hij wil dat het koppel in de toekomst daarover tekst en uitleg geeft aan het grote publiek.

Kroonprins Akishino met zijn gezin: (van links naar rechts) prinses Mako, prins Hisahito, Akishino zelf, echtgenote Kiko en prinses Kako.
Imperial Household Agency of Japan

De coronacrisis maakt de zaken er alvast niet makkelijker op: Mako woont thuis bij het kroonprinselijke gezin in Tokio en komt zelden de deur uit, terwijl Kei in New York (VS) studeert en er volgend jaar hoopt zijn advocatenexamen af te leggen.  

De "prins Bernhard-belasting"

De Nederlandse prins Bernhard, neef van koning Willem-Alexander, heeft zich deze week boos gemaakt. Hij kan allesbehalve appreciëren dat er een belasting naar hem wordt vernoemd, en dat in het verkiezingsprogramma van de politieke partij PvdA. Het gaat om de zogenoemde Prins Bernhard-taks die huisbazen met minstens vijf huurwoningen belastingen laat betalen op hun inkomsten.

PvdA kwam voor de benaming niet zomaar bij de prins uit. Bernhard bezit een kleine 600 panden in Nederland (waarvan de helft in hoofdstad Amsterdam). Het gaat onder meer om huizen, kantoren en winkels. Toen in 2017 het vastgoedimperium van de prins na onderzoek van de krant Het Parool uitlekte, werd hij genomineerd voor Huisjesmelker van het Jaar en kreeg hij de weinig flatterende bijnaam "pandjesprins".

Prins Bernhard is de zoon van prinses Margriet, zus van gewezen koningin Beatrix.
Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

"Ik vind het vreemd dat een politieke partij mijn naam gebruikt in haar programma", laat Bernhard weten aan De Telegraaf. Zijn zakenpartner Menno de Jong spreekt zelfs over "demonisering". De Jong vindt dat dit "bijdraagt aan de negatieve beeldvorming van een individu en zijn persoonlijke veiligheid raakt". De Jong zou  juridische stappen overwegen. De PvdA is niet onder de indruk.

Mathilde en Filip tackelen taboe rond mentale gezondheid

Koningin Mathilde heeft tijdens haar toespraak voor de virtuele European Health Summit (lees ze hier volledig) het belang van geestelijke gezondheid opnieuw aangekaart. Dankzij de coronapandemie is het gesprek over mentale gezondheid aangewakkerd. "Het is een wake-upcall geweest", vertelt de koningin. "Media en commentatoren, besluitvormers en burgers toonden grote belangstelling voor de zware psychosociale gevolgen van de crisis en de lockdown op het welzijn. Soms was dit letterlijk voorpaginanieuws."

We leven in een wereld waarmee we soms moeilijk kunnen omgaan

koningin Mathilde

Mathilde wil het taboe weg, aangezien het in haar ogen geen nieuws is dat veel mensen worstelen met problemen. "We wisten dat te veel mensen in onze maatschappijen kampten met depressie en angsten. We wisten dat er een toename was van burn-outs. We wisten dat de zelfmoordcijfers in veel Europese landen verschrikkelijk zijn. We leven in een wereld waarmee we soms moeilijk kunnen omgaan. We moeten niet bang zijn om onze kwetsbaarheden te herkennen. De juiste hulp daarvoor zoeken maakt ons alleen maar sterker."

Koningin Mathilde op de virtuele bijeenkomst.

Ook koning Filip deed zijn duit in het zakje. Hij praatte voor Rode Neuzen Dag, een initiatief om jongeren weerbaarder te maken, via videoverbinding met twintigers over muziek als uitlaatklep om met emoties om te gaan.

Filip verklapte daarbij dat hij op piano heel graag "First step" van de Duitse componist Hans Zimmer speelt. "First step" is bekend van de soundtrack van "Interstellar". De sciencefictionfilm - waarin intergalactische tijdssprongen worden gemaakt - werd in 2015 genomineerd voor de Oscar en Golden Globe voor Beste Muziek.

BEKIJK hieronder het gesprek van koning Filip met "Interstellar" als gemeenschappelijk gespreksonderwerp: 

En voor wie Hans Zimmers muziekstuk "First step" wil (her)ontdekken: 

Félix van Luxemburg, wijnboer in coronatijden

Je bent gepassioneerd wijnboer. En door corona zag je je verkoop door de gesloten deuren van de horeca in de kiem gesmoord. Het overkwam (en overkomt) ook prins Félix van Luxemburg, zoon van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa, en zijn vrouw prinses Claire.

Ze hebben daarom besloten 8.000 liter wijn - of zo'n 10.600 flessen - in zogenoemde BIB's (Bag In Box, wijn in een plastic zak in een kartonnen doos) te gieten en aan "fabrieksprijs" te verkopen, ook aan particulieren. De opbrengst gaat naar Restos du Coeur, een liefdadigheidsorganisatie die daklozen van voedsel voorziet.

Het initiatief werd aangekondigd op de sociale media van Château les Crostes, het immense wijnlandgoed en eeuwenoude kasteel van de familie Lademacher, de ouders van Claire in hartje Provence. Félix en Claire beheren het wijndomein sinds hun huwelijk in 2013.

(lees voort onder een luchtfoto van het domein)

In een gesprek met Point de Vue twee jaar geleden had de prins het over het onbekende avontuur waarin hij destijds belandde. "Ik werk op het landgoed van 7.30 tot 20 uur, maar ik heb een voorrecht dat van onschatbare waarde is: ik kan altijd ontbijten, lunchen en dineren met Claire."

Intussen woont het gezin, met kinderen Amalia en Liam, in Frankfurt (Duitsland). Naast het wijndomein hebben Félix en Claire samen met vrienden het bedrijf Young Empire opgestart, een merk dat jonge gezinnen wil aanspreken met meubels en duurzame kleding.

Prinses Claire en prins Félix met kinderen Amalia en een duttende Liam.
Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

Meest gelezen